Selgus veel üks soolevähi teket soodustav tegur (1)

PM Tervis
Copy
E. coli bakterid
E. coli bakterid Foto: Shutterstock

Jäme- ja pärasoolevähi teket on seostatud soolestiku mikrobioomi koostisega. Näib, et teatud soolestikus leiduvad bakterid võivad soodustada selle arengut.

Üks selline bakter on E. coli, eelkõige pks+ E. coli tüvede rühm. Need bakterid toodavad kolibaktiini, toksiini, mis põhjustab peremeesrakkude DNA kaheahelalisi katkestusi. See toob kaasa kõrgema mutatsioonimäära, suurendades soolekasvajate arengu tõenäosust.

Montréali ülikooli uurimisrühm otsustas uurida pks+ E. coli`t ja selle levimust Quebecis nii tervete inimeste kui ka kolorektaalvähi ehk jäme- või pärasoolevähiga inimeste seas.

Leiud avaldati ajakirjas Gut Pathogens: tervete inimeste rühmas oli 42 protsendil pks+ E. coli, võrreldes 46 protsendi kolorektaalse vähiga inimestega.

«Peaaegu kõik varasemad uuringud on leidnud kolibaktiini tootvate bakterite suuremat esinemissagedust kolorektaalse vähiga inimestel,» ütles uuringut juhtinud doktorant Manon Oliero ametlikus teates. «Kuna teame, et need patogeensed bakterid soodustavad kolorektaalse vähi teket, oleks kasulik teada, kas näiliselt terve inimene kannab neid, ja kui jah, siis soovitada toitumis- või meditsiinilisi sekkumisi bakterite taseme reguleerimiseks.»

Gastroenterology ajakirjas eelmisel aastal avaldatud uuringus ilmnes samuti, et rohkelt punast liha ja töödeldud lihatooteid sisaldav toitumine oli seotud suurema E. coli bakterite hulga ja suurema kolorektaalvähi tekke riskiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles