Üllatav soodumus aitab hoiduda liigsest keharasvast

PM Tervis
Copy
Kõhurasv on seotud kõrgema haiguste tekkeriskiga.
Kõhurasv on seotud kõrgema haiguste tekkeriskiga. Foto: Shutterstock

Teadlased avastasid, et geneetiline eelsoodumus kõrgemaks kofeiinitasemeks organismis on seotud keharasva madalama hulga ja väiksema II tüübi diabeedi riskiga.

Kofeiin on enim tarbitud psühhoaktiivne aine maailmas. Peamised kofeiini allikad on kohv, tee ja karastusjoogid.

Uuringud näitavad, et kofeiini tarbimine on seotud kaalulanguse ning kehamassiindeksi ja rasvamassi vähenemisega. Kofeiini tarbimine võib seega vähendada ülekaalulisuse või rasvumisega seotud seisundite, näiteks II tüübi diabeedi või südame-veresoonkonnahaiguste riski.

Kui palju need eelised kofeiinist tulevad, pole aga olnud teada. Ühes uuringus ilmnes, et II tüübi diabeedi risk vähenes seitsme protsendi võrra iga täiendava kofeiinisisaldusega tassitäie kohvi kohta päevas ja kuus protsenti tassi kofeiinivaba kohvi kohta.

Lisateavet selle kohta, kuidas kofeiini tarbimine mõjutab südame-veresoonkonnahaiguste teket, võib aidata välja töötada toitumisstrateegiaid nende riski vähendamiseks.

Hiljuti uurisid teadlased vere kõrgema kofeiinitaseme geneetilise eelsoodumuse mõju.

Nad tuvastasid, et geneetiline eelsoodumus kõrgemaks kofeiinisisalduseks veres on seotud väiksema riskiga II tüübi diabeedi tekkeks. Uuring avaldati ajakirjas BMJ Medicine.

Aeglasem kofeiini ainevahetus

Uuringu jaoks uurisid teadlased andmeid, mis hõlmas 9876 peamiselt Euroopa päritolu isikut.

Nad analüüsida CYP1A2 ja AHR geene, mis aeglustavad kofeiini ainevahetust. See tähendab, et need, kes kannavad neid variante, saavutavad ka vähese kohvi tarbimise korral veres kõrge kofeiinitaseme, võrreldes nendega, kelle organism kofeiini kiirelt lagundab ja kehast välja viib.

Teadlased kogusid andmeid ka keharasva, II tüübi diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste riski kohta.

Teadlased tuvastasid, et geneetiliselt prognoositav kõrgem kofeiinitase veres on seotud madalama kehamassiindeksi, kogu keha rasvamassi ja II tüübi diabeedi riskiga.

Täiendava analüüsi käigus leidsid nad, et 43 protsenti vere kofeiinisisalduse kaitsvast toimest II tüübi diabeedi ennetamisel tulenes selle soodsast mõjust kehakaalule.

Nad ei leidnud aga tugevat seost geneetiliselt määratletava kofeiinitaseme ja kardiovaskulaarsete seisundite, sealhulgas südame isheemiatõve, südamepuudulikkuse ja insuldi tekkeriski vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles