Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Diabeedi varajane diagnoosimine on oluline: need on haiguse hilistüsistused

Copy
Diabeetikud mõõdavad veresuhkrut glükomeetriga
Diabeetikud mõõdavad veresuhkrut glükomeetriga Foto: Shutterstock

Juhul kui veresuhkru väärtused püsivad pikka aega normist kõrgemal, võivad hakata arenema suhkurtõve hilistüsistused.

Nendeks on närvikiudude kahjustused ja veresoonte muutused kogu organismis. Uuringute tulemused näitavad, et ainus viis vältida diabeedi hilistüsistuste teket on hoida veresuhkur sobival tasemel. See on võimalik ainult juhul, kui patsient ise aktiivselt raviprotsessis osaleb.

Veresoonte kahjustused tekivad sageli silmapõhjas, neerudes, jalgades, aju ja südame veresoontes, kirjutab ITK

Närvikiudude kahjustused annavad endast kõige sagedamini märku jalgade tundlikkuse häiretena. Seetõttu on soovitatav oma jalgade eest erilist hoolt kanda ning jalad iga päev üle vaadata.

Tuleb uurida, kas esineb naha pragunemist, hõõrdumisi või ville – need võivad olla infektsiooni allikaks ja tõsise põletiku tekkepõhjuseks. Tundlikkuse häirete tõttu ei pruugi inimene ise valu tunda ega ka väiksemat traumat märgata. Tulemuseks on jalgade haavandid. Tõsiseid jalaprobleeme aitavad vältida jalgade õige hooldus ja sobivad jalatsid.

Diabeedi kaugtüsistuste vältimiseks ning täisväärtusliku elu tagamiseks on vajalikud korrapärane enesekontroll, teadmised toitumisest, liikumisest ja diabeedi ravipõhimõtetest ning nende teadmiste järjekindel rakendamine.

Märksõnad

Tagasi üles