Vähiravimitelt võetakse pidur maha

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Science Immunology tutvustas dr Rony Dahani uurimistööd ajakirja 2023. aasta märtsinumbri kaanel.
Science Immunology tutvustas dr Rony Dahani uurimistööd ajakirja 2023. aasta märtsinumbri kaanel. Foto: Science Immunology

Mõnikord annavad vähivastased antikehad gaasi ja suruvad pidurile korraga.  Maailmakuulsa Weizmanni instituudi uuringud näitavad, kuidas vähirakkude hävitamiselt pidur maha võtta. 

Autoga sõites saab juht jalaga gaasi- või piduripedaalile vajutades mõjutada auto kiirust. Sama protsess toimub ka meie sees immuunvastuse käivitamisel. Nagu autojuhil, nii on ka vähiravis kasutatavatel antikehadel «jalg» – omamoodi molekulaarne jäse, mis «vajutab» gaasi- ja piduripedaali. Need pedaalid on immuunrakkude välismembraani retseptorid. Kui antikeha jalg seostub ühega neist pedaalidest, võib see immuunvastust kas kiirendada või aeglustada. Antikehi kasutatakse uue põlvkonna vähiravis, mida nimetatakse immunoteraapiaks ja mis kasutab ära immuunsüsteemi loomulikke võimeid võidelda pahaloomuliste kasvajatega. Kuid mõju kiirus on ülioluline.

Rony Dahani juhitud Weizmanni instituudi teadlaste meeskonna värskelt avaldatud uuring näitas, et väike molekulaarne muutus immunoteraapias kasutatavas antikehas võimaldab sellel paremini seostuda teatud «gaasipedaali» retseptoritega, kiirendades seega vähivastast immuunvastust. Ajakirjas Science Immunology avaldatud uuring näitab ka, et teise antikeha lisamine – mis blokeerib immuunsüsteemi pidurdavaid retseptoreid – võib parandada vähivastase ravi efektiivsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles