Täna on rahvusvaheline õnnepäev: seitset lihtsat nippi õnnetunde suurendamiseks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Täna, 20. märtsil tähistatakse juba kümnendat korda ÜRO peaassamblee poolt ellu kutsutud rahvusvahelist õnnepäeva. Peaasi.ee tegevjuhi, kliinilise psühholoogi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul saab õnnetunde suurendamiseks päris palju ise ära teha.

«Uuringutest on selgunud, et koos teistega söömine tõstab tuju. Ühine söömine seostub suurema lähedustundega üksteise vahel ja üleüldise naeru ning heaoluga. Kiire elutempo on tinginud, et peredes hakkab kaduma traditsioon süüa ühiselt õhtusööki, kuid teades, et lisaks kõhutäiele aitab see parandada vaimset heaolu võiks proovida seda traditsiooni elustada,» rääkis Anna-Kaisa Oidermaa.

Ta toob ka välja, et uni ja puhkus, tasakaalustatud toitumine, liikumine, meeldivate emotsioonide kogemine ja head suhted, mida hellitavalt nimetatakse vaimse tervise vitamiinideks, aitavad vaimset tervist hoida ja kasvatavad õnnetunnet.

«Kui aeg-ajalt mõnes nendest valdkondadest lähebki tasakaal paigast, siis ei peaks ennast selle pärast hurjutama, vaid tuleks tõdeda, et praegu on nii ja mõelda, kuidas saaks olukorda parandada,» selgitas Anna-Kaisa Oidermaa.

Lisaks soovitab ta proovida seitset lihtsat nippi õnnetunde suurendamiseks:

  1. Võta aega jutuajamiseks. Räägi iga päev oma lähedastega, sõpradega (silmast-silma suhtlus teeb sind õnnelikumaks kui arvuti vahendusel suhtlusportaalis suhtlemine).
  2. Kohtle ennast lahkusega, ole enda vastu aus, aga mitte karm. Julgusta ennast.
  3. Vähenda teleri vaatamist ja arvutis niisama istumist poole võrra.
  4. Igal õhtul anna endale tagasisidet positiivsetest asjadest, mis päeva jooksul juhtusid. Nimeta oma viis head omadust.
  5. Aita kedagi. Uuringud näitavad, et teistele heade tegude tegemine mõjub positiivselt ka meie enda enesetundele. Seega tee head: olgu selleks siis tore kompliment kaaslasele või annetus heategevusorganisatsioonile.
  6. Naera korralikult, vähemalt 1 kord päevas!
  7. Ole teiste suhtes positiivne, tee komplimente või kiida nende saavutusi.

Nippe vaimse tervise vitamiinide kohta leiab SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles