See aine võib olla kasulik diabeedi ja südamehaiguste vältimiseks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kofeiinitase veres võib mõjutada keharasva hulka, mis omakorda mõjutab riski haigestuda II tüübi diabeeti ja südame-veresoonkonnahaigustesse. 

Uues uuringus analüüsiti kofeiinitaseme, kehamassiindeksi (KMI) ja II tüübi diabeedi seost, kirjutab ScienceAlert

Rootsi Karolinska instituudi, Ühendkuningriigi Bristoli ülikooli ja Ühendkuningriigi Imperial College Londoni uurimisrühm kasutas olemasolevatest andmebaasidest kogutud geneetilisi andmeid veidi alla 10 000 inimeselt. Nad keskendusid konkreetsete geenide variatsioonidele või nendele, mis on teadaolevalt seotud kofeiini lagunemise kiirusega. Üldiselt kipub nendel inimestel, kellel on geene mõjutavaid variatsioone – nimelt CYP1A2 ja seda reguleeriv geen AHR – kofeiin aeglasemalt lagunduma ja seega kauem veres püsima. Siiski kalduvad nad üldiselt vähem kofeiini jooma.

«Geneetiliselt ennustatud kõrgemat kofeiini kontsentratsiooni vereplasmas seostati madalama kehamassiindeksi ja kogu keha rasvamassiga,» kirjutasid teadlased. Lisaks seostati kõrgemat kofeiinitaset veres II tüübi diabeedi väiksema riskiga. 

Kuigi kofeiinitaseme, KMI ja II tüübi diabeedi riski vahel oli märkimisväärne seos, ei ilmnenud seost veres oleva kofeiinisisalduse ja südame-veresoonkonnahaiguste, sealhulgas kodade virvendusarütmia, südamepuudulikkuse ja insuldi vahel.

Varasemad uuringud on seostanud mõõdukat kofeiini tarbimist parema südame tervise ja madalama KMIga ning uus uuring lisab detailsemalt seda, mida me juba kohvi mõjude kohta teame.

Samuti on oluline meeles pidada, et kofeiini mõju kehale ei ole ainult positiivne, mis tähendab, et tarbida tasub mõõdukalt. 

«Väikesed lühiajalised katsed on näidanud, et kofeiini tarbimine vähendab kehakaalu ja rasvamassi, kuid kofeiini tarbimise pikaajaline mõju pole teada,» kirjutavad teadlased.

Meeskond arvab, et siin näidatud seos võib tuleneda sellest, kuidas kofeiin suurendab kehas termogeneesi (soojuse tootmist) ja rasva oksüdatsiooni (rasva energiaks muutmine), mis mõlemad mängivad suurt rolli üldises ainevahetuses.

Põhjuse ja tagajärje kinnitamiseks on siiski vaja rohkem uuringuid.

Uuring avaldati ajakirjas BMJ Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles