5 tuntud toataime, mille mahl võib tekitada mürgistust

PM Tervis
Copy
Kui taimemahl satub nahale, tekib nahaärritus.
Kui taimemahl satub nahale, tekib nahaärritus. Foto: Shutterstock

Toataimi kasvatades on lisaks nende eest hoolitsemisele oluline tagada ka kõigi pereliikmete turvalisus. Eestis on armastatud toataimede seas mitmeid liike, mille taimemahl tekitab limaskesta, naha või silmade tugevat ärritust.

Sulgvõhk, diifenbahhia, meeldiv monstera, tõlvlehik ja filodendronid sisaldavad lahustumatuid oksalaate – kaltsiumoksalaadi kristalle, mis põhjustavad paikset ärritust. Seega ei ole tegemist organismis üldmürgistust tekitavate taimedega, vaid nad võivad põhjustada tõsist tervisekahjustust limaskesta ärritava toime tõttu.

Kristallide kahjustava reaktsiooni saavutamiseks on vaja taimeosa purustada või tükeldada. Seega ei pruugi mingeid sümptomeid tekkida, kui väikseid taimeosi neelatakse kogemata alla või lehte lutsutatakse. Samas, näritud ja ära söödud taimeosad põhjustavad suu- ja limaskestade ärritust, mille tõttu tekib suus kipitus ja põletav valulikkus. Lisaks võib tekkida huulte ja keele punetus ning turse; võimalikud on ka haavandid. Kui suus ja neelus turse areneb, tekib kõriturse ja hingamisteede sulguse oht.

Kui taimemahl satub nahale, tekib nahaärritus (sh punetus, sügelus, lööve). Taimemahlal on ka tugevalt silmi ärritav toime. Silma sattumisel põhjustab taimemahl tugevat valu, pisaravoolust, laugude turset, fotofoobiat, nägemiseteravuse hägustumist ning sarvkesta marrastusi.

Tee kindlaks taime täpne nimetus ja hinda selle võimalikku allaneelatud kogust ning helista mürgistusinfoliinile 16662, et saada teada, kas tegemist on mürgise taimega ning kas manustatud kogus on tervisele ohtlik või mitte. Järgi mürgistusinfoliinilt saadud juhiseid!

Esmaabi limaskesti ärritavate taimede närimise või nahale/ silma sattumise korral:

  • Puhasta suu taimeosadest.
  • Loputa korduvalt suud veega.
  • Ära aja kannatanut oksendama.
  • Taime allaneelanule anna väikeste lonksude kaupa juua jahedat vett või piima (1/4 kuni 1/2 tassi lastele või 1–2 tassi täiskasvanutele). Piim vähendab sarnaselt piprale ärritusnähtusid suus. Abiks on ka mahlapulk, jogurt või jäätis.
  • Nahale sattunud ärritav taimemahl pese maha vee ja seebiga 15 minutit.
  • Silma läinud taimemahla korral tuleb kontaktläätsede olemasolul need eemaldada, loputada silmi korduvalt vee või 0,9% NaCl lahusega. Kui ärritus, valu, pisaravoolus püsivad 15 minutit pärast loputamist, tuleb pöörduda silmaarstile.

Vähesel määral taimega kokkupuutunud ja ilma sümptomiteta või kergete ärritusnähtudega kannatanuid võib jälgida kodus. Silmapaistvate suuõõne ja limaskestade ärritusnähtude korral (nt põletav valu suus, süljevoolus, keele ja neeluturse, hingamisraskused) on soovitatav pöörduda arstile.

Allikas: mürgistusteabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles