Eelmisel aastal vajas vähiravi üle 50 000 inimese (1)

Postimees
Copy
Vähiravi. Pilt on illustreeriv.
Vähiravi. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tervisekassa tasus 2022. aastal 51 000 inimese pahaloomulise kasvaja ravi eest. Vähkkasvajaga kaasnevaid operatsioone, raviteenuseid ja vähiravimeid rahastas tervisekassa enam kui 171 miljoni euro eest. Seda on varasema aastaga võrreldes 13 miljonit eurot rohkem.

«2022. aastal hüvitas Tervisekassa pahaloomuliste kasvatajate raviks mõeldud soodusravimeid 21 000 patsiendile 29,7 miljoni euro eest,» rääkis Tervisekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna teenusejuht Marta Danilov.

Kõige rohkem esineb eesnäärmevähki

Tervisekassa andmetel oli möödunud aastal kõige rohkem eesnäärmevähi (7260 patsienti) ja rinnavähi(ligi 6800) diagnoosiga patsiente. Seejuures tasus Tervisekassa kõige rohkem ehk 19 miljoni eurot rinnavähi ravi eest.

Kõige kallima keskmise ravikuluga vähidiagnoos oli mullu müeloidne leukeemia, kus keskmine kulu ühe patsiendi kohta ulatus 18 000 euroni aastas. Selle diagnoosiga patsiente oli mullu ligi 400.

Vähi varajane ennetus päästab elusid

Kaasaegsed ravimid ja raviteenused on vaid üks oluline osa Tervisekassa rahastatavast vähiravist, seda täiendavad kiiritus- ja toetav ravi, inimeste nõustamine ning ka järelkontroll. Ent kõige olulisem on vähi varajase ennetuse ja diagnoosimise võimalused, mis aitavad vähendada vähisuremust.

Sõeluuringutel osalemine annab inimesele meelerahu, sest regulaarse kontrolli abil saab ära hoida 40% rinnavähi, 60% jämesoolevähi ja lausa 80% emakakaelavähi juhtumitest. «Uuring võtab inimese päevast mõnikümmend minuti ja võib päästa inimese elu, sest varakult avastatud vähk on ravitav,» kutsus Danilov inimesi üles osalema tasuta sõeluuringus.

Lisandunud on uusi ravimeid

Möödunud aastal lisati soodusravimite loetellu mitmeid uusi vähiravimeid. tervisekassa hakkas maksma eesnäärmevähi ja lümfoomi raviks mõeldud uute ravimite eest. Samuti laiendati ravivõimalusi leukeemia, hulgimüleoomi ja rinnavähi raviks.

Näiteks lisandus soodusravimite hulka toimeaine darolutamiid, mida kasutatakse eesnäärmevähi raviks. Danilovi sõnul lükkab ravim edasi metastaaside teket, vähendab surma riski ning on patsiendile ka hästi talutav. Ravimit vajab keskmiselt 30 patsienti aastas.

Alates 2022. aastast rahastab tervisekassa ka mitmeid uusi ravimeid ja teenuseid, mis on vajalikud näiteks melanoomi, kopsuvähi, maksavähi, pea-ja kaelapiirkonna vähi ning leukeemia raviks.

«Näiteks lisandus 2022. aastal loetellu ägeda lümfoblastleukeemiaga lastele uus ravivõimalus blinatumomabiga, mis aitab tagada haiguse taandumist, et viia patsiendid tüvirakkude siirdamiseni,» ütles Danilov.

Muuhulgas hakati rahastama ravi asatsitidiiniga müeloidleukeemia patsiendidele, kellele pole võimalik teha intensiivset keemiaravi ja vereloome tüvirakkude siirdamist. «Arstid on selle ravivõimaluse lisandumist teenuste loetellu pidanud prioriteetseks uuenduseks, sest seda ravi on oodanud vähemalt 15 patsienti, kes olid seni ravita,» kinnitas Danolov.

Ühe olulise uuendusena katab tervisekassa alates möödunud aastast melanoomi raviks mõeldud nivolumabi, mis vähendab haiguse taastekke ning haiguse metastaseerumise riski. Ka seda muudatust on arstid oodanud ja ravi vajavad vähemalt 55 patsienti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles