Teadlased selgitasid välja, miks vähiraviks kasutatavad immuunsüsteemi rakud loiuks jäävad

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Silvia, Pixabay

Vähirakkude ründamiseks kohandatud CAR T-rakke kasutavad teraapiad on avanud uue ajastu inimese vähktõve, eriti hematoloogiliste pahaloomuliste kasvajate ravis. Kuid sageli tabab neid töödeldud rakke kurnatus ehk loidus, mis vähivastase võitluse halvab. Kurnatust täheldatakse sageli ka viirustega (HIV, B/C-hepatiit ja SARS-CoV-2) võitlevate T-rakkude puhul. Nüüd on leitud nii kurnatuse põhjus kui ka võimalik lahendus probleemile.

CAR T-rakuteraapiaks kogutakse immuunsüsteemi T-rakud patsiendilt endalt ja neid on vaja tuhandeid. Töötlemisel varustatakse T-rakud geenidega, mis aitavad neil vähirakkude külge kinnituda ja vähirakke hävitada. Nüüd nimetatakse neid CAR T-rakkudeks. Neid paljundatakse ja kui neid saab loendada juba miljonites, süstitakse need tagasi patsiendile, kus nad ründavad vähirakke.

Loidus on on ajendanud teadlasi otsima selle allikat. Väskelt avaldatud uuringutulemused  ütlevad, et tegemist on meie rakkude tuumades olevate valkude rühmaga, mida nimetatakse mSWI/SNF (või BAF) kompleksideks. Nood võivad T-rakke nii aktiveerida kui vallandada kurnatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles