Mis kasu saab C-vitamiini võtmisest?

BENU Apteek
Copy
Foto: Shutterstock

C-vitamiini ehk askorbiinhappe vajalikkusest räägitakse pidevalt. Selleks on ka põhjust: kuna C-vitamiinil on väga palju tähtsaid rolle ning ta toetab organismi kaasasündinud kaitsevõimet, pole ka ime, miks selle vajalikkust meile pidevalt rõhutatakse. Ent milliseid ülesandeid paljuräägitud C-vitamiin täidab ja mida selle tarvitamisel tähele panna, räägib BENU apteegi proviisor Kerli Valge-Rebane.

Proviisori sõnul läheb organismil C-vitamiini tarvis näiteks haavade ja luude normaalseks paranemiseks, kapillaaride, igemete ja naha normaalseks talitluseks, immuunsüsteemi tugevdamiseks, raua paremaks imendumiseks, kahjulike ainetega võitlemiseks ja paljuks muuks.

Samuti on C-vitamiin ülioluline kollageeni tootmiseks organismis. «Kollageen on omakorda vajalik luude, hammaste, naha, veresoonte jpm ehituses. Nõrgenenud veresoontest annavad aimu näiteks kergesti tekkivad sinikad või verevalumid,» näitlikustas ta.

Samas võib askorbiinhapet nimetada ka iluvitamiiniks, kuna just see aitab tagada juuste, küünte ja naha tervisliku välimuse ning ilusa naeratuse. «Nimelt võivad katkised ja põletikulised igemed ning hammaste väljalangemine olla tingitud just C-vitamiini puudusest,» sõnas Valge-Rebane.

C-vitamiini omastamine võib haiguse ajal väheneda

Sageli soovitatakse C-vitamiini tarvitada, kui inimene on haigestunud. Ent miks see nii on? «C-vitamiin toetab organismi kaasasündinud kaitsevõimet, aga ka omandatud kaitsevõimet. Ta osaleb organismi kaitses raku tasandil, soodustades sissetungijate (patogeenide) hävitamist valgevereliblede poolt,» selgitas proviisor.

Kuna haigus väsitab organismi ja kurnab olemasolevaid ressursse, on C-vitamiini tarvitamine seda tähtsam. «Näiteks väheneb C-vitamiini omastamine palaviku ja paratsetamooli kasutamise korral, halvemal juhul võib see tekitada lausa defitsiidi.» Askorbiinhappe varud on täiskasvanud inimese organismis olemas 2–6 nädalaks, laste puhul on C-vitamiini varu palju väiksem.

«Selleks et kehal oleks vajalik «ehitusmaterjal» alati olemas ja ei tekiks puudujääki ning immuunsüsteem saaks jätkuvalt haigustekitajatega võidelda, tuleb teinekord C-vitamiini juurde manustada. Sellest tulenevalt soovitatakse haiguste perioodil ka suuremaid annuseid kasutada, isegi kuni 1000 mg ööpäevas,» juhendas proviisor.

C-vitamiini võiks võtta kuurina

Ehkki uuringud ei ole üheselt tõestada suutnud, et inimesed, kes regulaarselt C-vitamiini tarvitavad, on tervemad, on Kerli Valge-Rebase sõnul mõistlik tarvitada C-vitamiini pigem kuurina, millele järgneb umbes sama pikk paus.

«Kuna askorbiinhapet leidub väga paljudes just taimsetes toiduainetes, siis tervislike eluviiside ja normaalse toitumise korral ei tohiks defitsiiti tekkida. Tasub kindlasti teada, et taimses materjalis sisalduv C-vitamiin laguneb kergelt kuumutamisel, aga ka näiteks valguse toimel. Seega võib vitamiinirikka toidu kuumutamisel selle kasuliku efekti sootuks kaotada,» rõhutas ta.

Samuti takistavad C-vitamiini imendumist liigne alkohol, suitsetamine, soolepõletikud, pikem antibiootikumide tarvitamine, paratsetamool, aspiriin jm ravimid. «Suurenenud vajadus on stressi, aga ka raseduse ja imetamise ajal,» lisas ta.

Et sügis on suurepärane aeg koduste vitamiinivarude täiendamiseks, on just praegu igati soovitatav võtta ette üks kosutav C-vitamiini kuur. Nii hoiad enda ja oma lähedaste tervist ja ennetad haiguste levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles