Milliseid vitamiine saab ananassist?

PM Tervis
Copy
Ananass.
Ananass. Foto: Shutterstock

Ananass on troopiline puuvili, mida võib kasutada nii toitude sees kui ka eraldiseisvalt. Millist kasu sellest kollasest viljast saab?

Värske ananass sisaldab huvitavat ensüümi bromelaiin, kirjutab toitumisnõustaja Katri Merisalu Rimi toidublogis. «Tegemist on seedeensüümiga, mis lõhustab valke aminohapeteks ja väikesteks peptiidideks, muutes valgud nii lihtsamini omastatavateks.» Ananassi söömine on toitumisnõustaja sõnul eriti kasulik neile, kellel on kõhunäärmega probleeme, sest nende probleemide puhul ei ole organism võimeline ise piisavalt seedeensüüme tootma.

Ananass on kasulik, sest: 

  • 100 grammis värskes ananassis leidub kõige enam süsivesikuid (94%), sealhulgas olulisi kiudaineid, väikeses koguses taimset valku (4%) ja rasva (2%).
  • Vitamiinidest on ananassis enim C-vitamiini ja B6-vitamiini, folaate ning vähem teisi B-grupi vitamiine, nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin ja pantoteenhape.
  • Ananass on ka hea mineraalainete allikas, sisaldades mangaani ja väiksemas koguses vaske, magneesiumi, rauda, fosforit, kaaliumit ning tsinki.

Loe pikemalt SIIT

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles