UUS UURING Kõik hormonaalsed rasestumisvastased vahendid tõstavad selle vähi tekkeriski

PM Tervis
Copy
Pillid on levinud rasestumisvastane vahend.
Pillid on levinud rasestumisvastane vahend. Foto: Shutterstock

Kõik hormonaalsed rasestumisvastased vahendid tõstavad veidi rinnavähi riski, sealhulgas populaarsed minipillid, selgus teisipäeval avaldatud uuringust. 

Varasemad uuringud on näidanud rinnavähi tekkeriski suurenemist kahehormooniliste või kombineeritud rasestumisvastaste vahendite tõttu, mis kasutavad nii östrogeeni kui ka progestageeni.

Kui ainult progestageeni sisaldavate rasestumisvastaste vahendite kasutamine on tõusuteel olnud juba üle kümne aasta, oli nende seoseid rinnavähiga varem vähe uuritud.

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringus leiti, et risk haigestuda rinnavähki oli nii östrogeeni kui ka progestageeni kasutavate hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite puhul ligikaudu sama kui ainult progestageeni kasutavate naiste puhul.

Uuringu kohaselt on hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid võtvatel naistel 20–30 protsenti suurem risk rinnavähki haigestuda kui neil, kes neid ei kasuta.

Tulemused on sarnased varem avaldatutega, sealhulgas ulatuslikus 1996. aasta uuringus, vahendab ScienceAlert

Risk jääb ligikaudu samaks, olenemata manustamisviisist – suukaudsed pillid, spiraal, implantaat või süst – või kas tegemist on kombineeritud pillide või ainult progestageeniga.

Võttes arvesse, et rinnavähi tõenäosus suureneb koos vanusega, arvutasid uuringu autorid, kui palju absoluutset ülemäärast riski seostatakse hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega.

Naistel, kes võtsid hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid viie aasta jooksul vanuses 16–20 aastat, oli kaheksa rinnavähi juhtumit 100 000 kohta. 35–39-aastastel oli see 265 juhtu 100 000 kohta.

«Keegi ei taha kuulda, et miski, mida nad võtavad, suurendab nende rinnavähi riski 25 protsenti,» ütles Gillian Reeves, Oxfordi ülikooli statistilise epidemioloogia professor ja uuringu kaasautor.

«See, millest me siin räägime, on absoluutse riski väga väike tõus,» märkis Reeves.

«Riski suurenemist tuleb vaadelda selle taustal, mida me teame hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite võtmise paljudest eelistest,» lisas ta.

«Teame, et suukaudsed rasestumisvastased vahendid pakuvad tegelikult üsna olulist ja pikaajalist kaitset teiste vähivormide, nagu munasarjavähi ja endomeetriumi vähi eest.»

Uuring kinnitas ka sarnaselt teistega, et rinnavähi risk väheneb aastate jooksul pärast seda, kui naine lõpetab hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamise.

Uuring hõlmas ligi 10 000 alla 50-aastase naise andmeid, kes elasid Ühendkuningriigis ja kellel tekkis aastatel 1996–2017 rinnavähk. Ühendkuningriigis on ainult progestageeni sisaldavate rasestumisvastaste vahendite kasutamine praegu sama laialt levinud kui kombineeritud meetod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles