Teadlased hoiatavad: kokkupuude levinud kemikaaliga võib olla Parkinsoni tõve põhjustajaks

PM Tervis
Copy
Parkinsoni tõvele on omane tahtmatu käte värin
Parkinsoni tõvele on omane tahtmatu käte värin Foto: Shutterstock

Teadlased hoiatavad, et keemilise puhastuse kemikaalid võivad olla Parkinsoni tõve peamine põhjus. 

Keemiline trikloroetüleen (TCE), mida kasutati kunagi laialdaselt peaaegu kõiges, alates kofeiinivaba kohvi valmistamisest kuni kirjutusmasina korrigeerimise vedelikeni, on uues uuringus esile tõstetud kui potentsiaalselt paljude Parkinsoni tõve juhtumite oluline põhjus.

Kuna TCEd on juba seostatud suurenenud vähi ja raseduse katkemise riskiga, ei kasutata TCEd nii laialdaselt kui kunagi varem, kuid uue aruande taga olevad teadlased viitavad, et selle roll Parkinsoni tõve puhul on suures osas tähelepanuta jäetud.

Teadlased koguvad tõendeid selle kohta, mil määral on TCEd tööstusprotsessides kasutatud, vaatavad läbi varasemad uuringud, mis seovad kemikaali Parkinsoni tõvega, ning uurivad juhtumeid, kus TCE ja haigus võiksid olla seotud.

«TCE on lihtne kuueaatomiline molekul, mis võib kohvist eemaldada kofeiini ja kuivatada riideid,» kirjutavad teadlased avaldatud artiklis. «Värvitut kemikaali seostati esimest korda Parkinsoni tõvega 1969. aastal.»

TCE kasutamine saavutas haripunkti 1970. aastatel, kui umbes 10 miljonit inimest USAs olid iga päev selle või muu sarnase kemikaaliga kontaktis.

Kuigi TCE kasutamine on praegu Euroopa Liidus ja teatud USA osariikides piiratud, on selle järele jätkuvalt nõudlus, eriti Hiinas. Teadlased väidavad, et isegi piirkondades, kus kemikaal on keelatud, puutume sellega endiselt kokku vee ja pinnase pideva saastumise tõttu.

2011. aastal tehtud uuringus, milles osales 198 kaksikut, oli neil, kes TCEga kokku puutusid, viis korda suurem tõenäosus haigestuda Parkinsoni tõvesse.

«Aeg kokkupuute ja haiguse vahel võib olla aastakümneid,» kirjutavad teadlased.

Uue uuringu taga olev meeskond soovib TCE ja sellega tihedalt seotud perklooretüleeni (PCE) täielikku keelustamist, samuti nende kohtade puhastamist, kus on varem TCEga kokkupuude olnud.

Kuna haigusjuhtumite arv kasvab, tundub, et miski muudab meid Parkinsoni tõve suhtes vastuvõtlikumaks. Just sellel kemikaalil võib olla selles oma roll, vahendab ScienceAlert.

«Parkinsoni tõvega inimeste arv on viimase 30 aasta jooksul enam kui kahekordistunud ja muutuste puudumisel kahekordistub see 2040. aastaks uuesti,» kirjutavad teadlased.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Parkinson's Disease.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles