TAI hakkab uurima täiskasvanud elanike uimastitarvitamist

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustab uuringuga «Eesti täiskasvanud elanike uimastite tarvitamine», mille raames saadetakse küsimustikud e-postile ja hiljem posti teel 5000 inimesele vanuses 16–64.

Uuringu abil soovitakse saada teavet inimeste suhtumiste ja hoiakute kohta seoses uimastitega ning saada ülevaadet täiskasvanute suitsetamise, alkoholi ja narkootiliste ainete tarvitamise või mittetarvitamise kohta. Uuringuga kogutav teave annab täpsema aluse Eesti rahvastiku tervislike eluviiside kujundamisele, haiguste ennetamisele ja tervise arengukavade koostamisele.

«Kui leiate oma postkastist uuringu ankeedi, siis see ei tähenda, nagu peaksime teid tingimata uimastite tarvitajaks. Moodustasime uuringu valimi rahvastikuregistri andmete põhjal ja juhuslikkuse alusel,» ütles uuringu läbiviija, TAI riskikäitumise uuringute osakonna juhtaja Sigrid Vorobjov. «Kui olete sattunud nende inimeste hulka, palume teil kindlasti uuringus osaleda ja küsimustiku täita. Seda ka siis, kui te ise ei suitseta ega tarvita alkoholi või muid aineid.»

Sigrid Vorobjovi sõnul on uimasti tarvitamine seotud sageli vaimse tervisega – mistahes uimastit tarvitanutel esines sagedamini depressiooni sümptomeid. Samas võib tekkida olukord, mil probleemide leevendamiseks otsitakse abi erinevatest uimastitest, kuid pigem tekitab see probleeme juurde nii tervisega seoses kui teistes valdkondades.

Küsitlusele vastanute nime ega muid isikuandmeid ei koguta ega avaldata. Uuringu tulemused avaldatakse koondandmetena ja vastanute esitatud andmed on kaitstud vastavalt andmekaitsereeglitele.

Küsimustikku saab täita internetis või paberil. Uuringu tulemused avaldatakse 2024. aasta kevadel.

Viimati uuris TAI Eesti täiskasvanud elanikkonna uimastite tarvitamist 2018. aastal sama uuringu raames, mille kokkuvõttega saab tutvuda TAI kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles