Süvatehnoloogiateemalise välkkõnevõistluse võitis vähiravitehnoloogiat arendav Vectiopep

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Välkkõnevõistluse Nordic Deep Tech Pitch Match võitnud Tartu Ülikooli hargettevõte Vectiopep arendab uut vähiravitehnoloogiat, mis aktiveerib inimese loomuliku immuunsuse vähi vastu.

Vectiopepi uuendustegevuse aluseks on ainulaadne keemiline ühend, mille abil viiakse terapeutiline RNA eriliste rakku läbivate peptiidide abil patsiendi immuunrakkudesse. See aitab aktiveerida tema kehas olevaid kaitsemehhanisme ilma võõraid ja mürgiseid aineid kasutamata. Biotehnoloogiaettevõtte Vectiopep uudne tehnoloogia ja edusammud mRNA-ravis pakuvad vähiravis ja onkoloogias uusi võimalusi.

Võitja selgitas välja žürii, kuhu kuulusid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogiainstituudi uuenduslike tootmistehnoloogiate innovaatikakogukonna (EIT Manufacturing) esindaja Verónica Rodríguez García ning Startup Estonia juht Eve Peeterson. Võitja viib aastaks koju rändkarika ja kaks pääset järgmisele Startup Dayle.

Lisaks Vectiopepile osales süvatehnoloogiateemalisel välkkõnevõistlusel veel viis Tartu Ülikooli teadlaste loodud ettevõtet: Silklytics, EsaDres, GalTec, FireSand ja RedoxNRG. Lisaks olid oma välkkõnedega välja tulnud PrintyMed (Läti), Victorioso Nutrition (Saksamaa), CorFlux (Soome) ja OptySun (Ukraina).

Žürii märkis ära ukrainlaste ettevõtte OptySun, kes sai Tartu Ülikoolilt ja Tartu Teaduspargilt auhinnaks 800 euro väärtuses arengu- ja ärinõustamist. Samuti tõstis žürii esile ettevõtte EsaDres, kes loob personaalse haavaravi lahendust. EsaDres sai auhinnaks võimaluse osaleda Berliinis toimuval iga-aastasel ülikoolide hargettevõtete välkkõnevõistlusel StageTwo.

Nordic Deep Tech Pitch Match on Tartu Ülikooli algatatud ülikoolide teaduspõhiste ettevõtete välkkõnevõistlus, mis toimus sel aastal juba seitsmendat korda. Üritus sai alguse Tartu Ülikooli koostööst Turu, Uppsala ja Helsingi ülikoolidega. Eelmise võistluse võitis Ida-Soome ja Aalto ülikooli teadlastest moodustatud elektroonikaettevõte UCOT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles