4 väga olulist infarkti sümptomit

PM Tervis
Copy
Valu rinnus on kõige sagedasem infarkti sümptom.
Valu rinnus on kõige sagedasem infarkti sümptom. Foto: Shutterstock

Südameinfarkt on äkiline ja enamikul juhtudel tekitab jäädavaid tervisekahjustusi. Infarkti korral ei tohi abi kutsumisega viivitada, sest siis võib see lõppeda surmaga. Medical Daily pani kirja neli märki, mis viitavad infarktile. 

1. Valu rinnus

See on kõige sagedasem sümptom ning inimene või tunda pistelist valu juba enne infarkti saabumist. Seda tüüpilist valu nimetatakse stenokardiaks, mis võib tekkida ka südame välisküljel asuvate arterite ahenemise või spasmi tõttu. Kui tunnete rinnus ebamugavustunnet, siis tasuks arstiga ühendust võtta. 

Stenokardia on südame verevarustuse halvenemise kliiniline ilming. Selle tekkimise aluseks on veresoonte lubjastumine ehk ateroskleroos, mis areneb aastaid, enne kui haigus avaldub. Südame pärgarterite valendik aheneb ning pidevalt halveneb vere ja hapniku juurdepääs teatud südame osadesse.

Allikas: inimene.ee

2. Põletav valu kaelas, õlas või lõualuus

Kaelavalul, mida võib mõnikord ekslikult lihaspingeks pidada, võib olla palju ohtlikum tagajärg. Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli meditsiiniprofessori dr Roger Blumenthali sõnul võib valu, mis ulatub läbi kaela, õla või käe, tähendada infarkti tõenäosust. Südameinfarkti eelne lõualuu valu on naistel tavalisem kui meestel. Naistel võib üheks levinumaks sümptomiks pidada ka seljavalu. 

3. Õhupuuduse tunne

Meeletu õhu ahmimine pärast mis tahes füüsilise ülesande täitmist võib samuti viidata infarktile. Mõned inimesed võivad peale pingutust tunda tuimust kätes või ebamugavustunnet rinnus. 

4. Iiveldustunne 

Punasteks lippudeks võivad olla ka iiveldus, kõhuvalu ja üldine väsimus. Siiski ei pruugi need sümptomid kõigil samasugused olla. 

Mõned patsiendid kogevad kergeid sümptomeid. Lisaks võib sümptomite ja südameseiskumise vaheline ajavahemik inimestel erineda. Ohumärgid võivad tekkida isegi kuu aega enne infarkti, sealjuures sümptomid süvenevad. 

Oluline on oma keha kuulata ja märgata kõrvalekaldeid, sest see võib päästa elu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles