Higi võib aidata lahendada üllatavat probleemi

PM Tervis
Copy
Higi koostis võib inimesi olulisel moel mõjutada.
Higi koostis võib inimesi olulisel moel mõjutada. Foto: Shutterstock

Kokkupuude kehalõhnadega, mis on eraldatud teiste inimeste higist, võib kaasa aidata levinud probleemi leevenemisele.

Pilootuuringus suutsid teadlased näidata, et sotsiaalne ärevus vähenes, kui inimesed puutusid kokku vabatahtlike kaenlaalusest higist eraldatud kehalõhnaga. Tulemusi tutvustati Pariisis Euroopa psühhiaatriakongressil, vahendab Medical Xpress.

«Meie meeleseisund paneb meid tootma higis molekule (keemilisi signaale), mis edastavad meie emotsionaalset seisundit ja tekitavad vastuvõtjates samalaadseid vastuseid. Meie eeluuringu tulemused näitavad, et nende kemosignaalide kombineerimine teadveloleku teraapiaga (mindfulness ingl k) näib andvat sotsiaalse ärevuse ravis paremaid tulemusi, kui seda on võimalik saavutada ainult teadveloleku teraapiaga,» ütles Stockholmi Karolinska instituudi juhtivteadur Elisa Vigna.

Sotsiaalse ärevuse korral muretsetakse liigselt sotsiaalsetes olukordades osalemise pärast. See võib mõjutada suhtlemist, näiteks töökohal või suhetes, aga ka lihtsates olukordades, nagu ostlemine. See võib seega raskendada argielu.

Täpsemalt ilmnes uuringus, et naised, kes puutusid kokku naljakaid või hirmuäratavaid filme vaadanud inimeste higiga, reageerisid teadveloleku teraapiale paremini kui need, kes ei olnud higiga kokku puutunud. Teadlased tunnistavad aga, et olid üllatunud, et vastandlikud emotsionaalsed seisundid mõjutasid teraapia tulemust ühtemoodi –rõõmsas seisundis tekkinud higil oli sama mõju nagu hirmunud olekus tekkinud higil.

See tähendab teadurite sõnul seda, et higi koostises võib olla üleüldiselt midagi sellist, mis mõjutab ravivastust. Vaja on täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles