Neli hoiatusmärki võivad tekkida juba kuu enne infarkti

PM Tervis
Copy
Ebaregulaarne valu rinnakus, sealhulgas selle tagumises osas, võib olla üks infarkti sümptomitest.
Ebaregulaarne valu rinnakus, sealhulgas selle tagumises osas, võib olla üks infarkti sümptomitest. Foto: Shutterstock

Südameinfarktile eelnenud nädalatel teatavad paljud sarnastest sümptomitest, vahendab Huffpost.

​Kuigi südamehaiguste riskitegurite teadmine on vajalik, on hea olla teadlik ka südameinfarkti varajastest hoiatusmärkidest.

Ekspertide sõnul võivad südameinfarktile eelnevatel päevadel ja nädalatel ilmneda teatud sümptomid. Nende tundmine võib päästa elu.

Siin on välja toodud mõningad südameinfarkti varajased hoiatusmärgid ja mida teha nende ilmnemisel.

Valu või surve rinnus

Johns Hopkinsi ülikooli direktori dr Roger Blumenthali sõnul võib stenokardia, arterite lupjumisest põhjustatud katkendlik valu rinnus olla hoiatusmärk, et järgnevatel päevadel võib tekkida südameatakk. Seda sümptomit võib põhjustada ka südame väliskülje arterite ahenemine või spasm.

Kui teil esineb ebamugavustunne rinnus – stenokardia võib ilmneda ka näiteks surve-või pigistustundena, mis asub sageli rinnaku taga – on oluline helistada oma arstile.

Valu kaelas, õlas või lõuas

Tavaliselt seostame südameinfarkti kohese valuga vasakus käes. Varased valunähud ei pruugi aga olla nii ilmsed.

«Mõnikord on stenokardia sünonüüm valule või survele rinnus, kuid mõnikord, eriti vanematel inimestel, võivad sellega kaasneda muud sümptomid, nagu valu, mis kiirgub läbi kaela, õla või käe,» ütles Blumenthal.

Vaevus võib esineda ka tuimusena, mis ulatub kuni lõualuuni.

Väike pingutus tekitab ebamugavustunnet ja võtab võhma kohe välja

Kergesti hingeldama hakkamine võib olla samuti hoiatusmärk. See võib tähendada, et näiteks pärast uue valgusti paigaldamist on võhm oluliselt rohkem väljas kui tavapäraselt.

Mõned inimesed tajuvad pärast pingutust käte tuimust või ebamugavustunnet rinnus.

Iiveldus või muud kõhuprobleemid

Yale'i ülikoolihaigla kardioloogi dr Nikhil Sikandi sõnul on kõhuvalu, iiveldus ja üldine väsimus samuti potentsiaalsed südameinfarkti hoiatusmärgid. Kuid see ei tähenda, et nii on kõigil. Mõnel võivad sümptomid olla kerged, aga neid ei pruugi enne infarkti üldse esineda, märkis ta.

Südameinfarktile eelneval kuul on valu rinnus arstide sõnul siiski tavaline. Sagedasemad või intensiivsemad on sümptomid infarktieelsetel päevadel.

Kui märkate mõnd sümptomit, võtke ühendust arstiga. Kui sümptomid tekivad kiiresti ja on tõsised, tuleb kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles