Levinuima suguhaiguse test muutub kiireks ja odavaks

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Trichomonas vaginalis elektronmikroskoobiga vaadates - vasakul on algloomad end sisse seadnud epiteelirakkudel, paremal aga on kahe parasiidi kujutis.
Trichomonas vaginalis elektronmikroskoobiga vaadates - vasakul on algloomad end sisse seadnud epiteelirakkudel, paremal aga on kahe parasiidi kujutis. Foto: WSU Insider

Washingtoni osariigi ülikooli teadlase väljatöötatud kiire ja taskukohane diagnostiline test võib aidata ohjeldada üht levinumat, kuid tähelepanuta jäänud sugulisel teel levivat infektsiooni.

Klamüüdiast või gonorröast ehk tripperist tavalisem nakkus Trichomonas vaginalis ehk trihhomonoos ei põhjusta sümptomeid umbes 70 protsendil nakatunutest. Kuid isegi kui sümptomeid pole, võib see põhjustada suurenenud vastuvõtlikkust HIVile, eesnäärmevähki meestel ning viljatust, raseduse katkemisi ja tüsistusi naistel.

Naistel on sümptomiteks valulik urineerimine, suguelundite valulikkus ja turse, rohke ja halvalõhnaline kollakas vahutav voolus, mis võib vahel olla veresegune. Kolmandikul naistel sümptomeid näha pole. Meestel pole enamasti nakkustunnuseid, kuid mehed kannavad nakkust edasi. Vahel tekitab nakkus ka meestel valu urineerimisel, eritist ja põiepõletikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles