Müüt või tõde: kas kohv ohustab südant?

PM Tervis
Copy
Kohvitass
Kohvitass Foto: Liis Treimann

Kohvis sisalduv kofeiin on organismile stimuleeriva toimega. Uuringutega on näidatud, et regulaarne mõõdukas kohvi tarbimine – 2–3 tassi päevas – vähendab kõrgvererõhktõve ja enneaegse suremuse riski ning on üldiselt tervisele soodsa mõjuga. Samas on kirjanduses andmeid, et kohvi joomine soodustab südame rütmihäirete teket, vahendab Eesti Arst.

USA California ülikoolis korraldatud uuringus selgitati kohvi joomise kohest mõju südame rütmihäirete tekkele, ööpäevase une kestusele, füüsilisele aktiivsusele ja veresuhkru väärtustele. Osales 100 tervet vabatahtlikku keskmises vanuses 39 eluaastat. 

Päevadel, mil katsealused tarbisid kohvi, esines neil ööpäevas keskmiselt 58 südame kodadest lähtuvat ja 154 vatsakestest lähtuvat rütmihäirete episoodi, kohvivabadel päevadel vastavalt 53 ja 102. Kohvivabadel päevadel magasid katsealused 36 minutit kauem ja tegid ööpäevas umbes 1000 sammu vähem kui päevadel, mil nad tarbisid kohvi. Kohvi joomine ei mõjutanud veresuhkru väärtusi.

Uurijate peamine järeldus oli, et kohvi joomisega seoses ei suurene rütmihäirete esinemissagedus. Autorite hinnangul tuleb silmas pidada, et uuringus osalesid terved keskealised isikud ja saadud tulemusi ei saa rakendada kogu rahvastikule. Samuti oli katsealuste jälgimise aeg liiga lühike, et hinnata kohvi joomise pikemaajalist mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles