Teadlased tuvastasid kõrge vererõhu olulise tüsistuse

PM Tervis
Copy
Regulaarne füüsiline aktiivsus alandab vererõhku, tasakaalustab vere rasvasisaldust ja parandab insuliini ainevahetust
Regulaarne füüsiline aktiivsus alandab vererõhku, tasakaalustab vere rasvasisaldust ja parandab insuliini ainevahetust Foto: SHVETS production, Pexels

Teadlased on esimest korda tuvastanud ajupiirkonnad, mis kõrge vererõhu tõttu kahjustuvad. See võib kaasa aidata vaimsete protsesside langusele ja dementsuse tekkele.

Kõrge vererõhk on teadaolevalt seotud dementsuse ja ajufunktsiooni kahjustusega. Ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuring näitab, kuidas see juhtub. Uuringu tarvis koguti teavet aju magnetresonantstomograafia (MRT), geneetiliste analüüside ja tuhandete patsientide vaatlusandmetest. Uuriti kõrge vererõhu mõju mälu ja mõtlemisega seotud funktsioonidele. Seejärel kontrollisid teadlased tulemusi eraldi suures patsientide rühmas Itaalias.

Uuringut juhtis Edinburghi ülikooli ja Krakowi Jagielloniani ülikooli meditsiinikolledži kardiovaskulaarmeditsiini professor Tomasz Guzik. «Seda pildistamise, geneetiliste ja vaatlusmeetodite kombinatsiooni kasutades oleme tuvastanud spetsiifilised ajuosad, mida mõjutab vererõhu tõus, sealhulgas piirkonnad, mida nimetatakse putameniks ja spetsiifilised valgeaine piirkonnad. Arvasime, et need piirkonnad võivad olla kohad, kus kõrge vererõhk mõjutab kognitiivseid funktsioone, nagu mälu ja mõtlemisoskus. Kontrollides oma tulemusi Itaalias kõrge vererõhuga patsientide rühmas, leidsime, et meie tuvastatud ajuosad olid tõepoolest mõjutatud,» ütles teadlane pressiteates.

«Loodame, et meie leiud aitavad välja töötada uusi viise kõrge vererõhuga inimeste kognitiivsete häirete raviks. Nendes ajustruktuurides leiduvate geenide ja valkude uurimine võib aidata meil mõista, kuidas kõrge vererõhk mõjutab aju ja põhjustab kognitiivseid probleeme. Vaadates neid konkreetseid ajupiirkondi, võime prognoosida, kellel areneb kõrge vererõhu taustal kiiremini mälukaotus ja dementsus. See võib aidata täppismeditsiini, et saaksime ennetamiseks suunata intensiivsemaid ravimeetodeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles