Hallitus: kas see põhjustab vähki ja milliseid sümptomeid tekitab?

PM Tervis
Copy
Hallitusliigid mõjutavad inimese tervist erinevalt.
Hallitusliigid mõjutavad inimese tervist erinevalt. Foto: Shutterstock

Puuduvad tõendid, et kokkupuude hallitusega tekitaks vähki. Küll põhjustab hallitus muid tõsiseid terviseprobleeme.

Hallitust võib leiduda kõikjal, kus on niiskust. Hallituse spoorid levivad õhu kaudu, nii et need võivad vabalt sattuda ehitistesse. Enamus meist hingab neid sisse iga päev ja probleeme ei järgne, kirjutab Healthline.

Kõrge kontsentratsiooni või pikaajalise kokkupuute korral võib hallitus põhjustada allergiat, süvendada astmat ja põhjustada ülemiste hingamisteede haiguste sümptomeid. Mõne sellise terviseprobleemi puhul võib hallitus esile kutsuda selle tõsise halvenemise.

Milline hallitus on ohtlik?

Stachybotrys chartarum või Stachybotrys atra, mida tuntakse musta hallitusena, on tuntud ka kui «mürgine hallitus».

Musta hallituse muudab toksiliseks ühend satratoksiin, mis on mükotoksiini üks tüüp ja mis võib mõnel inimesel põhjustada haigusi.

Haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) andmeil ei ole täpne öelda selle kohta «mürgine hallitus», kuna sel on samad tervist kahjustavad omadused nagu teistelgi hallituse liikidel. Seda on juhtunud harva, ent hallitus on rängematel juhtudel esile kutsunud mälukaotuse ja verejooksu kopsudes. See ei ole aga seotud kopsuvähi ega teiste vähiliikide tekkega.

Millised on riskid kokkupuutel hallitusega?

Niisked, kõrge hallituse levimusega keskkonnad ei mõjuta kõiki samamoodi. Kokkupuutel võib hallitus tekitada järgmisi sümptomeid:

  • kinnine nina;
  • valus kurk;
  • köha;
  • vilistav hingamine;
  • õhupuudus;
  • silmade ärritus;
  • nahaärritus.

Kui olete hallituse suhtes allergiline, võivad sümptomid olla raskemad, kaasneda võib näiteks kopsude ärritus.

On leitud piisavalt teaduspõhiseid tõendeid, mille kohaselt seostuvad niiske keskkond ja siseruumides leviv hallitus tervetel inimestel ülemiste hingamisteede sümptomitega, astma sümptomitega astmahaigetel ja kopsude ülitundlikuks muutumisega vastuvõtlikel inimestel.

Kokkupuude hallitusega võib tervetel lastel põhjustada hingamisteede haigusi ja tekitada tundlikel inimestel astmat.

Hallitus Aspergillus fumigatus võib põhjustada astmaga inimestel tõsise reaktsiooni, mille sümptomid on palavik ja köha, mis mõnikord verine ja rohke rögaga, ning tõsise astmasümptomite süvenemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles