Uus protseduur aitab jala amputatsiooni vältida

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Süsteem on ettenähtud arteriaalse vere möödajuhtimiseks jalaarteri blokeeritud osast ja verevoolu taastamiseks jalas hoopis veenide kaudu .
Süsteem on ettenähtud arteriaalse vere möödajuhtimiseks jalaarteri blokeeritud osast ja verevoolu taastamiseks jalas hoopis veenide kaudu . Foto: LimFlow
  • Jalaarterite ohtlik ahenemine ning haavandid on sagedased suitsetajatel ja diabeetikutel.
  • Tekkinud haavandeid nimetatakse sageli diabeetilisteks haavanditeks.
  • Umbunud arteriosa ei asendata ega laiendata - veri suunatakse hoopis ... veeni.

Enam kui 75 protsenti patsientidest, kellel perifeersete arterite haiguse ehk arterite ahenemise kõige raskema vormi tõttu oleks jalg amputeeritud, suutsid oma jala säilitada pärast uuenduslikku ravi, selgub ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringust.

Hiljuti lõppes katse, kus LimFlow tehnoloogiat kasutati selleks, et päästa patsientide jalad amputeerimisest. 

«See protseduur on ainus võimalus raske vaskulaarse haigusega patsientide grupi jaoks, kellel on oht jäsemete amputeerimiseks,» ütles uuringu kaasjuht, Vanderbilti ülikoolihaigla veresoontekirurgia osakonna professor ja juhataja Daniel Clair.

«Pikaajalise diabeedi ja jala enda raskete veresoonkonnahaigustega patsientidel ei ole sageli võimalust taastada piisavat verevoolu jalas, et haavad paraneksid. Varem kaotas enamik neist patsientidest oma jäsemed," ütles ta.

Umbes kolmandikul neist, kellel jalg haiguse tõttu amputeeritakse, tekib depressioon või ärevus ning paljud kogevad fantoomvalu jäsemetes, mida enam ei ole. Ligi pooled veresoonkonnahaiguste tõttu amputeeritutest surevad viie aasta jooksul.

PROMISE II USA uuringus uuriti 105 patsienti. Kõiki patsiente ootas enne uut protseduuri amputatsioon ja nende jalgadel olid mitteparanevad haavad, mida sageli nimetatakse diabeetilisteks haavanditeks. Kõiki neid raviti uue metoodikaga  - arteriaalse vere vool suunati kateetriga blokeeritud arteriosast mööda ... jala süvaveeni. 

Teadlased leidsid, et 76 protsenti uuringus osalenud patsientidest suutsid oma jalad amputatsioonist päästa ja nende haavandid olid kuus kuud pärast protseduuri kas täielikult paranenud või paranema hakanud. Samuti vähenes oluliselt valu. Kuue kuu pärast oli patsientidest elus 87 protsenti.

Clair selgitab, et kuna enamasti on tegemist eakate ja nõrga tervisega inimestega, siis võimaldab see protseduur, kus kirurgiline sekkumine on minimaalseks viidid, kiiremat taastumist ja väiksemat haavaprobleemide riski ja väiksemat puuet. 

Allikad: New England Journal of Medicine, Vanderbilt University Medical Center, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles