Esimest korda nakatas taimeseen inimest

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Lilla ebanahkis, Chondrostereum purpureum
Lilla ebanahkis, Chondrostereum purpureum Foto: Strobilomyces, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Haruldane, taimedele surmav seenhaigus nakatas 61-aastase India mehe. Tegemist on erakordse ja esimese teadaoleva juhtumiga.

Haruldane seenhaigus lilla ebanahkis Chondrostereum purpureum põhjustab näiteks puude (õuna-, pirni-, kirsi-, ploomi-, virsiku ja aprikoosipuud; paplid, pajud, kased) ja rooside kahjustusi ning põhjustab sageli ka taime hukkumise. Roosilehtedele ilmub hallikas kate, puutüvele aga lillakas seenekeha. Esimest korda on avastatud, et see seen nakatas 61-aastase India mehe, tehes temast seene teadaoleva esimese inimohvri. Seekord jäi ohver õnneks ellu.

India idaosa kliinikusse tuli 61-aastane taimemükoloogist mees, kellel olid gripilaadsed sümptomid, neelamisraskused, häälekähedus, köha, korduv farüngiit, väsimus ja anoreksia. Tal polnud haigusloos diabeeti, HIV-nakkust, neeru- ega muid kroonilisi haigusi, immuunsust allasuruvaid ravimeid ega traumat. Patsient, kes on elukutselt taimemükoloog, tegeles oma teadustegevuse raames pikka aega kõdumaterjali, seente ja erinevate taimeseentega. Tervisega mehel varem probleeme ei olnud ning ta arvas, et haigestus taimemükoloogiks õppides hallitusseente, pärmseente ja seentega töötamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles