Sügisest paraneb psühholoogilise abi kättesaadavus

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teraapiafondi kasutamine muutub efektiivsemaks, sest oktoobrist hakkab tervisekassa sõlmima psühholoogide, logopeedide ja füsioterapeutidega otselepinguid, teenuseid on võimalik kasutada suuremas mahus ja kliinilistele psühholoogidele saab maksta kõrgemat tasu, tõdes sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna juhataja Anniki Lai.

Anniki Lai sõnul ei toimi teraapiafond praegu hästi, sest perearstid peavad ise otsima psühholoogid, logopeedid ja füsioterapeudid, sõlmima nendega lepingud ja arveldama seejärel haigekassaga. Teraapia on aga enamasti vaid ühekordne.

«See ei ole kindlasti piisav ja see ei ole ka väga hea raha kasutamine. Kui inimene sellest ühest korrast abi ei saa, siis see kulu ei ole kõige mõistlikumalt kasutatud. Kogu korraldus tõstab aga perearstide halduskoormust,» nentis Lai ja lisas, et tõrkeid oli teisigi, mistõttu perearstid pole teraapiafondi väga palju tarvitanud.

«Kui nüüd oktoobrist hakkab tervisekassa sõlmima ka otselepinguid kliiniliste psühholoogide, füsioterapeutide ja logopeedidega, tähendab see, et perearstil kaob arveldamise töö ära, ja ta saab lihtsalt suunata inimesed nende spetsialistide vastuvõtule. Samuti tähendab see, et haigekassa lepingupartnerid, kes on juriidilised isikud, saavad pakkuda teenuseid suuremas mahus. Mahtude suurendamine tähendab ka paremat mänguruumi eelarvega,» selgitas Lai Med24-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles