Avastati uus võimalus järsult kaalu langetada

PM Tervis
Copy
Teadlased otsivad uusi viise, mis aitaksid kaalu langetada.
Teadlased otsivad uusi viise, mis aitaksid kaalu langetada. Foto: Shutterstock

Uus ühendite klass võib anda maovähenduse operatsioonist saadava kasu noa alla minemata. Laborikatsetes loomadega vähendab see potentsiaalne ravimeetod järsult kehakaalu ja alandab vere glükoosisisaldust.

Süstitavad ühendid aitavad ka vältida iiveldust ja oksendamist, mis on levinud kõrvaltoimed praeguste kaalulanguse- ja diabeediravimite puhul. Teadlased teatasid nüüd, et uus ravimeetod mitte ainult ei vähenda söömist, vaid kiirendab ka kalorite põletamist.

Teadlased tutvustasid uuringutulemusi Ameerika keemiaühingu (ACS) kevadkoosolekul.

«Rasvumine ja diabeet olid pandeemia enne Covid-19 pandeemiat,» ütleb keemiaühingu ametlikus teadaandes Robert Doyle, kes on üks uuringu autoritest. «See on tohutu probleem ja prognooside kohaselt läheb ainult hullemaks.»

Maovähendusoperatsioon ja sellega seotud protseduurid, mida nimetatakse bariaatriliseks kirurgiaks, pakuvad ühte lahendust, mille tulemuseks on sageli püsiv kaalulangus ja isegi diabeedi taandumine. Kuid need operatsioonid on ohtlikud, ei sobi kõigile ega ole kättesaadavad miljonitele rasvunud või diabeediga inimestele maailmas. Doyle ütleb, et alternatiivina saaks ainevahetusprobleeme lahendada ravimiga, mis jäljendab operatsiooni pikaajalisi eeliseid.

Seniste ravimite varjupooleks on kõrvaltoimed

Need eelised on seotud operatsioonijärgse muutusega teatud hormoonide, sealhulgas glükagoonitaolise peptiid-1 (GLP-1) ja peptiidi YY (PYY) eritumise tasemetes, mis annavad märku, et kõht on täis, vähendavad söögiisu ja normaliseerivad veresuhkru taset. Praegused ravimid, mille eesmärk on seda toimet korrata, aktiveerivad peamiselt GLP-1 rakulisi retseptoreid kõhunäärmes ja ajus. Selline lähenemine on näidanud suurt edu kehakaalu vähendamisel ja II tüübi diabeedi ravimisel. Kuid paljud inimesed ei talu ravimite kõrvaltoimeid, ütleb Doyle. «Aasta jooksul ei võta 80–90 protsenti inimestest, kes alustavad nende ravimitega, neid enam.»

Selle puuduse kõrvaldamiseks on teadlased välja töötanud muid ravimeetodeid, mis interakteeruvad rohkem kui ühte tüüpi soolehormooni retseptoritega. Näiteks lõi Doyle'i rühm peptiidi, mis aktiveerib kaks PYY retseptorit ja samuti GLP-1 retseptorit. Nimetatud GEP44 ühend pani rasvunud rotid sööma kuni 80 protsenti vähem, kui nad tavaliselt sööksid. Ühe 16-päevase uuringu lõpuks kaotasid nad keskmiselt 12 protsenti kaalust. See oli rohkem kui kolm korda suurem kogusest, mida kaotasid rotid, keda raviti liraglutiidiga – süstitava ravimiga, mis aktiveerib ainult GLP-1 retseptorit ja mille USA toidu- ja ravimiamet on rasvumise raviks heaks kiitnud.

Erinevalt liraglutiidist ei tuvastatud GEP44-ga tehtud testidel rottidel ja teistel närilistel, kes erinevalt rottidest on võimelised oksendama, mingeid iivelduse ega oksendamise märke. Võimalik, et mitme retseptori aktiveerimine võib tühistada neid sümptomeid põhjustavad rakusisesed signaalid, ütles Doyle.

Saledus säilib ka pärast ravi lõppu

Meeskond teatab nüüd, et GEP44 põhjustatud kaalulangus ei tulene mitte ainult söömise vähenemisest, vaid ka suuremast energiakulust, mis võib väljenduda liikumise suurenemises, südame löögisageduse või kehatemperatuuri tõusus.

GEP44 poolestusaeg kehas on vaid umbes tund, kuid Doyle'i rühm on just välja töötanud peptiidi, millel on see palju pikem. See tähendab, et seda saab süstida ainult üks või kaks korda nädalas, mitte mitu korda päevas. Teadlased teatavad nüüd, et selle järgmise põlvkonna ühendiga ravitud rotid säilitavad oma uue, saledama kehaehituse ka pärast ravi lõppu, mida praegu heakskiidetud ravimite puhul sageli ei juhtu, ütleb Doyle.

Kuid kaalulangus pole peptiidravi ainus eelis. Samuti väheneb veresuhkur – glükoos liigub lihaskoesse, kus seda saab kasutada kütusena. Samuti muutuvad teatud kõhunäärmerakud insuliini tootvateks rakkudeks, aidates asendada diabeedi  kahjustatud rakke. Ja on veel üks eelis: GEP44 vähendab rottidel iha opioidide, nagu fentanüüli järele. Kui nii on ka inimeste puhul, võib ühend Doyle'i sõnul aidata sõltlastel illegaalsetest uimastitest loobuda.

Teadlased on taotlenud oma ühenditele patente ja kavatsevad testida peptiide primaatidel. Samuti uurivad nad, kuidas ravimeetodid muudavad geeniekspressiooni ja aju, ning mida see võib nende ühendite ja ka muud tüüpi ravimite jaoks tähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles