Kokk soovitab lihavõttepühade peolauale uutmoodi vormirooga

PM Tervis
Copy
Lihavõttepühade vormiroog
Lihavõttepühade vormiroog Foto: Nõo Lihatööstus

Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann soovitab lihavõttepühade peolauale uutmoodi vormirooga, mille sünniks andis inspiratsiooni karjasepirukas. Tervislik liha- ja aedviljaroog on sobiv valik tähistamaks paastuaja lõppu.

Retsepti koostisosad:

  • Sealiha või mingit muud lihatoodet 300 g
  • Mugulsibulat 100 g
  • Küüslauku 3 keskmist küünt
  • Punase tšilli kaun
  • Punast veini 70 ml
  • Aedviljapuljongit 200 ml
  • Külmutatud köögiviljade segu (hernes, mais, paprika) 100 g
  • Tomatipastat 15 g
  • Peterselli väiksem punt
  • Soola maitse järgi
  • Pipart maitse järgi
  • Suhkur (vajadusel, kui vein on hapu)

Kartuli- ja porganditamp

Vaja läheb:

  • Kartulit 400 g
  • Porgandit 200 g
  • Võid 25 g
  • Piima 40 ml
  • Munakollast 3 tk
  • Riivjuustu 50 g

Valmistamine

Kartuli- ja porganditamp:

Koori ja pese porgandid ja kartulid ning lõika väiksemateks tükkideks. Tõsta pott külma veega pliidile, maitsesta 2 supilusikatäie soolaga ning keeda aedvilju, kuni need muutuvad pehmeks. Soovi korral võid lisada ka teisi aedvilju.

Kurna vesi ja tambi pehmeks keenud kartulid ja porgandid pudruks. Lisa piim ja või ning sega ühtlaseks massiks. Lase pudrul jahtuda ning sega hulka munakollane ja riivjuust.

Sealihakaste:

Kuumuta pann, lisa õli ja aseta sellele tükeldatud sealiha (kasutada võib ka linnuliha, veiseliha, erinevat hakkliha või lihatooteid, näiteks suitsuvorsti, suitsupeekonit vms).

Prae, kuni vedelik hakkab aurustuma, seejärel lisa tükeldatud sibul, küüslauk ja tšilli ning kuumuta veel umbes 5 minutit. Lisa tomatipasta ja kuumuta rooga veel 1–2 minutit.

Seejärel lisa punane vein ning kuumuta rooga ilma kaaneta, kuni vein on peaaegu aurustunud. Järgmisena kalla pannile aedviljapuljong ning kuumuta seni, kuni puljongist on umbes pool aurustunud ja vedelikust hakkab moodustuma kaste. Lisa herne, maisi ja paprika segu. Kuumuta veel umbes 5 minutit. Nüüd pane pannile tükeldatud petersell. Lõpuks maitsesta kaste soola, pipra ja vajadusel suhkruga. Maitsestamisel mängib suurt rolli puljongi soolasus ning veini hapusus.

Vormi kokkupanek:

Esimesena vala ahjuvormi lihakaste. Selle peale laota ühtlaselt kartuli- ja porganditamp. Tõmba kahvliga püree peale triibud. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja aseta vormiroog 30 minutiks küpsema. Kui soovid, et pealispind saaks krõbedam ja kuldsem, siis küpseta veel 10–15 minutit 200 kraadisel temperatuuril. Võta vorm ahjust välja ja lase sellel taheneda umbes 10 minutit. Serveeri rooga värske salati ja meelepärase külma kastmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles