Koroonal avastati veel üks halb mõju

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm.
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm. Foto: Steven HWG / Unsplash

Koroona põdemine halvendas dementsusega patsientide haigusseisundit, selgus uuest uuringust.

Ajakirjas Journal of Alzheimer's Disease Reports avaldatud uue uuringu järgi mõjutab SARS-CoV-2 nakkus dementsusega patsientidel märkimisväärselt kognitiivset funktsiooni.

Rahvusvaheline teadlaste rühm uuris, kuidas mõjus Covid 14 dementsusega patsiendile (neljal oli Alzheimeri tõbi, viiel vaskulaarne dementsus, kolmel Parkinsoni tõvega kaasnev dementsus ja kahel frontotemporaalne dementsus). Uuritavate funktsionaalne vaimne võimekus oli veelgi halvenenud pärast Covidi põdemist.

Kõik dementsuse alatüübid progresseerusid pärast Covid-19 kiiresti. Uurijad tuvastasid lisaks, et pärast Covidit muutus dementsuse tüüpide vaheline erisus märkimisväärselt häguseks.

Kiiresti, agressiivselt halvenevat dementsuse kulgu täheldati patsientidel, kellel oli muidu salakavala algusega, aeglaselt progresseeruv dementsus ja kes olid varem kognitiivselt stabiilsed.

Kõige olulisemaks patoloogiliseks näitajaks peeti väikseid veresooni hõlmavat kahjustust ja põletikku, mis olid seotud ka valgeaine muutustega ajus.

Dementsuse kiire progresseerumine, kognitiivsete võimete edasine halvenemine ja valgeaine kahjustuste suurenemine või ilmnemine viitavad sellele, et varem kahjustatud ajul on väiksem kaitsevõime infektsiooni ees, näiteks düsreguleeritud immuunvastuse ja põletiku tõttu, nendivad teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles