Dermatoloog selgitab, kas tervislik päevitamine on olemas

PM Tervis
Copy
Tervislikku päevitust ei ole olemas.
Tervislikku päevitust ei ole olemas. Foto: Shutterstock

«Ultraviolettkiirgus on vajalik D-vitamiini sünteesiks ja ravib ka nahahaigusi, nagu psoriaas ja atoopiline dermatiit. Kuid liigsel päikese käes viibimisel avalduvad ka mittesoovitavad tagajärjed, nagu päikesepõletus, sünnimärkide rohke tekkimine, naha enneaegne vananemine, nahavähk, melanoom ja krooniline silmade kahjustus,» selgitab dermatoloog dr Ene Mäestu ajakirjas Tervisemeeter. 

Ohutut päevitamist tema sõnul ei eksisteeri. «Naha päevitumine on naha kaitsereaktsioon ja päevitunud nahk on juba päikesest kahjustatud, seega tervislikku päevitust ei ole olemas. Päevitamist ei tohiks mitte kuskil reklaamida,» rõhutab ta. Nahaarstina näeb dr Mäestu liiga sageli päikesest kahjustatud nahka, naha pahaloomulisi kasvajaid ja üsna kerget suhtumist päikesepõletustesse. Positiivse trendina toob ta välja, et paikesekaitsekreeme on hakatud aktiivsemalt kasutama ja solaariumifänne on jäänud vähemaks.

Millised on nahavähi tunnused?

Liigne päikeselembus võib viia nahavähini. «Naha pahaloomuline kasvaja võib tekkida igas nahapiirkonnas, kuid sagedamini päikesele avatud kehaosadel: näol, peanahal, huultel, kõrvadel, kaelal, rinnal või käsivartel. Nahavähk saab alguse marrasknaha rakkudest. Erinevad nahavähi vormid avalduvad kas väikese naha värvi või punetava sõlmekesena või ketendava ja koorikutega laiguna, mis ei parane, suureneb ja kipub korduvalt haavanduma. Nahavähi tunnus võib olla ka nahamoodustise sügelus ja valulikkus, mis on kestnud vähemalt kaks kuud,» selgitab dr Mäestu ning lisab, et nahavähi sagenemist seostatakse elanikkonna vananemise ja päevitamisega.

Naha melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis areneb naha pigmentrakkudest ehk melanotsüütidest kas eelnevalt tervel nahal või pigmentsünnimärgi sees. «Sünnimärgi hoiatusmärkideks on värvuse muutus; erinevad värvused ühe sünnimärgi sees, eriti must, punane ja valge; sünnimärgi ebasümmeetriline kasv, sakiline serv ning haavandumine, kui haavandumine ei ole seotud sünnimärgi eelneva traumaga.» Mäestu soovitab arstile näidata ka sünnimärki, mis on teistest sünnimärkidest silmatorkavalt erinev. Melanoomi esineb ka noortel meestel ning eriti ohtlikuks peetakse naha kiiret ja korduvat põletamist päikese käes, nagu juhtub näiteks lõunamaareisidel.

Dr Ene Mäestu soovitab meeles pidada ohutu päevitamise kuldreegleid: väldi keskpäevast päikest ajavahemikul 11–15, püsi varjus, kata nahk riiete ja mütsiga ja ära unusta kasutada päikesekaitsekreemi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles