Ohtliku ja levinud maksahaiguse jaoks on tekkinud esimene ravimikandidaat

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: zachvanstone8, Pixabay

Maksa rasvumise tõve jaoks, mis pole liigsest alkoholilembusest tingitud, ei ole siiani suudetud ravimit luua. Nüüd on aga ilmunud esimene ravimikandidaat, mis on varasematele saatuslikuks saanud tõkked edukalt ületanud. 

Mittealkohoolne rasvmaksahaigus ehk lihtsalt rasvmaks on väga levinud haigus. Arvatakse, et selle esimese astmeni jõuab ligi veerand inimestest ja enam kui 6 protsenti on lisaks neid, kes on jõudnud raskema haigusvormini – steatohepatiidini. Viimane tähendab enamasti juba maksa selgelt raskemat ja põletikulist seisundit, mis võib sisse juhatada järgmiste ohtlike kahjustuste ahela, nagu maksa sidekoestumine, kollasus, maksarakkude häving, vererõhu tõus selle tagajärjel, närvisüsteemi häired, maksavähk jmt. Ühtlasi on see haigusahel põhjus, miks tekib vajadus maksasiirdamise järele. Sagedamini on inimesel halb enesetunne, väsimus, koormustaluvuse vähenemine, rõhumis- või täiskõhutunne ülakõhus, iiveldus. Haigestumus näitab praegu tõusutrendi. Haiguse arengus mängivad rolli eelkõige ainevahetushäired: ülekaalulisus, insuliiniresistentsus, 2. tüübi suhkruhaigus jne. Haiguse esimest etappi saab veel peatada või pidurdada, muutes toitumist ja liikuda. 

Hiljuti väljatöötatud aminohapete ühend suutis välja rabeleda selliste ravimite arenduses tavapärasest lõksust. Nimelt on hiirtel tehtud katsed sageli edukad, aga inimkatsete poole liikudes selgub, et ravim on kas liig vähese toimega või raviks vajalikus koguses liig ohtlik. Seekord on ravim edukaks ja ohutuks osutunud ka primaatidel (ahvilistel) katsetades.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles