Tanel Kiik: haigushüvitise maksmine alates teisest päevast peab jätkuma

PM Tervis
Copy
Riigikogu keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik.
Riigikogu keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik andis üle seaduseelnõu, mis näeb ette, et kehtima jääb praegune haigushüvitiste maksmise kord, mille kohaselt on töötaja omavastutus vaid esimene haiguspäev, tööandja maksab hüvitist teisest viienda päevani ning tervisekassa maksab hüvitist alates kuuendast päevast.

Tanel Kiige sõnul jõustusid muudatused 2021. aastal tähtajaliselt ja neid on korduvalt pikendatud, kuid alates 1. juulist rakenduks taas endine haigushüvitiste maksmise kord.

«Nakkused ja viirused ei ole meie seast kuskile kadunud, vaid võtavad uusi vorme ning levivad edasi. Kuivõrd ka Covid-19 haigus on tulnud selleks, et jääda, peame õppima sellega koos elama,» ütleb endine sotsiaalminister ning tervise- ja tööminister. «Selle asemel, et haigushüvitiste maksmise korrale erinevaid ajutisi, lühi- ja tähtajalisi meetmeid rakendada, on mõistlik muuta inimestele soodsam kord tähtajatuks. Õige on, et tõbine inimene saab püsida kodus ja end terveks ravida, mitte ei pea kartma oma majandusliku toimetuleku pärast ning seega haigena avalikku ruumi tulema.»

Kui ametisse astuv valitsus praegust korda ei pikenda, siis ei ole tööandjal kohustust kolme esimese haiguspäeva eest hüvitist maksta. Neljandast kaheksanda päevani maksab haigushüvitist tööandja (70 protsenti töötaja 6 kuu keskmisest palgast) ja üheksandast päevast maksab haigushüvitist tervisekassa.

Tanel Kiik lisab, et Reformierakonna valitsus suhtub tervishoiuvaldkonna väljakutsetesse ükskõikselt, sest koalitsioonileping ei paku peamistele probleemidele lahendust. «Puuduvad sisulised ettepanekud ravijärjekordade lühendamiseks, perearstikriisi ületamiseks, ravimite kättesaadavuse parandamiseks, kõigile ravikindlustuse tagamiseks ja vajalike taristuinvesteeringute teostamiseks. Selle asemel räägitakse eraravikindlustuse laiendamisest, mis teenib jõukamate inimeste huve ja suurendab ebavõrdsust veelgi,» täpsustab Keskerakonna aseesimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles