Vaktsiin vähendab melanoomi tagasituleku ohtu

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Mantas Hesthaven, Pexels

Katsed näitavad, et mRNA vaktsiini kombineerimine immuunoteraapiaga vähendab dramaatiliselt melanoomi kordumise ja surma tõenäosust.

Teadlased (NYU Langone Health, Perlmutter Cancer Center) kutsusid katsesse mehi ja naisi, kellel oli melanoom lümfisõlmedest või muudest elunditest operatsiooniga eemaldatud ja kellel oli suur risk haiguse naasmiseks. 

107 uuritava hulgas, kellele süstiti nii vähivastase toimega vaktsiini nimega mRNA-4157/V940 kui ka praegu kasutusesolevat immuunoterapeutikumi pembrolizumabi, taastus vähk kahe aasta jooksul vaid 24 katsealusel (22,4 protsenti). Ainult pembrolizumabi saanute seas oli see protsent 40. 

2.b faasi katsetulemusi esitleti Ameerika Vähiuuringute Assotsiatsiooni aastakoosolekul 16. aprillil. Laialdasemad kolmanda faasi katsed on juba planeeritud. Head uuringutulemused ajendasid USA Toidu- ja Ravimiametit (FDA) andma veebruaris mRNA-4157/V940 vaktsiini ja pembrolizumabi kombinatsioonile läbimurde-ravi staatust, et kiirendada katsetulemuste läbivaatamist. 

Kuidas kombinatsioon töötab?

Immuunsüsteem kasutab T-rakke nii viiruste kui vähirakkude ründamiseks. T-rakkude pinnal on «nupp» T-rakkude «väljalülitamiseks» normaalsete rakkude säästmiseks, kui näiteks viirus hävitatud on. Sedasama «nuppu» oskavad kasutada ka vähirakud, teeseldes, et nad on «omad». Immuunoterapeutikumid (nagu pembrolizumab) püüavad hõivata neid «nuppe» ehk kontrollpunkte, muutes vähirakud «nähtavamaks» ja immuunrakkude suhtes haavatavamaks.

Immuunoteraapiatest on saanud melanoomi ravi alustala, kuigi need ei tööta kõigi patsientide puhul, sest melanoomirakud, mis on tuntud oma immuunsüsteemi petmise võime poolest, võivad muutuda immuunteraapia suhtes resistentseks. Sel põhjusel on teadlased uurinud vaktsiinide lisamist. Kuigi enamik tänapäeval kasutatavaid vaktsiine on loodud nakkuste ennetamiseks, siis mRNA vaktsiinide ajalugu algab pigem just vähivastaste vaktsiinide katsetest.

Nagu COVID-19 vaktsiin, põhineb ka mRNA-4157/V940 info-RNA-l, DNA keemilisel nõod, mis annab rakkudele juhiseid valkude valmistamiseks. mRNA vähivaktsiinid on loodud selleks, et õpetada organismi immuunsüsteemi ära tundma vähirakke kui normaalsetest rakkudest erinevaid. Melanoomivastase vaktsiini väljatöötamisel püüdsid teadlased käivitada immuunvastuse vähirakkude poolt toodetud spetsiifilistele ebanormaalsetele valkudele, mida nimetatakse neoantigeenideks.

Kuna kõigil uuringus osalevatel vabatahtlikel olid kasvajad eemaldatud, suutsid teadlased analüüsida kasvajarakkude neoantigeene, mis olid igale melanoomile spetsiifilised, ja luua iga patsiendi jaoks isikupärastatud vaktsiini. Need T-rakud võivad seejärel rünnata kõiki melanoomirakke, mis üritavad kasvada või levida.

Isikupärastatud mRNA-4157/V940 vaktsiini väljatöötamine iga patsiendi jaoks võttis aega kuus kuni kaheksa nädalat ja see suutis ära tunda kuni 34 neoantigeeni. 

Inglisekeelse video leiad siit.

Allikad: NYU Langone Health / NYU Grossman School of Medicine, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles