Jõhvikad aitavad naistel kuseteede infektsioone ennetada

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Daria Andrievskaya, Pexels

Jõhvikamahla joomist on pikka aega peetud veidi müütiliseks kuseteede infektsioon ennetusviisiks, kuid uuring näitab, et jõhvikatoodete tarbimine on tõepoolest tõhus.

Ajakirjas Cochrane Reviews avaldatud ülemaailmne jõhvikatoodete eeliseid käsitlev uuring näitas, et jõhvikamahl ja toidulisandid vähendavad korduvate kuseteede infektsioonide riski naistel rohkem kui veerandi võrra, lastel enam kui poole võrra ja inimestel, kes on vastuvõtlikud kuseteede infektsioonidele pärast meditsiinilist sekkumist ligikaudu 53 protsenti.

Jõhvikamahla ja toidulisandeid on pikka aega reklaamitud kui kergesti kättesaadavat lahendust nakkuse tõrjumiseks, kuid viimane 2012. aasta ülevaade, mis võttis arvesse 24 uuringut, ei näidanud mingit kasu. 

Flindersi ülikooli ja Westmeadi lastehaigla arstiteadlased vaatasid aga üle 50 hiljutist uuringut, milles osales peaaegu 9000 osalejat.

«See uskumatuna tunduv tulemus meid tegelikult ei üllatanud, sest meile õpetatakse, et kui on rohkem ja paremaid tõendeid, tuleb tõde lõpuks välja. Kuseteede infektsioonid on kohutavad ja väga levinud; umbes kolmandik naistest kogeb neid, nagu ka paljud eakad inimesed ja ka inimesed, kellel on seljaaju vigastuse või muude haigusseisundite tõttu põieprobleemid,» ütleb uuringu juhtivautor dr Gabrielle Williams.

«Juba 1973. aastal kästi mu emal proovida jõhvikamahla, et vältida sagedast kuseteede infektsioonide teket ning see on tema jaoks olnud päästev. Hoolimata sellest, et ma talle tõendite puudumisest rääkisin, on ta jätkanud selle võtmist iga päev, algul vastiku hapu mahlana ja viimastel aastatel kergesti neelatavate kapslitena. Niipea kui ta lõpetab, on sümptomid tagasi. Nagu ikka selgub, oli emal õigus! Jõhvikatooted võivad aidata mõnel naisel kuseteede infektsioone ära hoida.»

Uuringu kaasautor, Flindersi ülikooli epidemioloog dr Jacqueline Stephens ütleb, et kui infektsiooni mitte ravida, võib see liikuda neerudesse ja põhjustada valu ja rohkem tüsistusi, sealhulgas väga rasketel juhtudel sepsist, seega on ennetamine kõige tõhusam viis riske vähendada.

«Enamik kuseteede infektsioonidest ravitakse tõhusalt ja üsna kiiresti välja antibiootikumidega, mõnikord võib probleemi lahendada juba üks annus. Kahjuks tulevad mõnel inimesel infektsioonid pidevalt tagasi. Olemata kindel, kas või kuidas see toimib, hakkasid mõned tervishoiuteenuse osutajad seda oma patsientidele soovitama. See oli tol ajal kahjutu ja lihtne variant. Isegi sajandeid tagasi sõid põlisameeriklased põieprobleemide puhul jõhvikaid /.../ Uuringud, mida me vaatlesime, hõlmasid mitmesuguseid meetodeid jõhvikatoodete kasulikkuse kindlakstegemiseks. Valdav enamus võrdles jõhvikatooteid platseeboga või kuseteede infektsioonide ravi puudumisega ning otsustas, et jõhvikamahla joomine või kapslite võtmine vähendas kuseteede infektsioonide arvu naistel ja lastel, kellel need kipuvad korduma ja inimestel, kes on pärast meditsiinilist sekkumist (nt põie kiiritusravi) kuseteede infektsioonidele vastuvõtlikud. Samuti on oluline, et vähesed inimesed teatasid kõrvaltoimetest, millest kõige sagedasem oli tulemuste põhjal kõhuvalu. Kuid me ei leidnud piisavalt teavet, et teha kindlaks, kas jõhvikatooted on antibiootikumide või probiootikumidega võrreldes rohkem või vähem tõhusad edasiste kuseteede infektsioonide ärahoidmisel.»

Andmed ei näita ka mingit kasu eakatele, rasedatele ega põietühjendamisprobleemidega inimestele.

Professor Jonathan Craig, Flindersi ülikooli meditsiini- ja rahvatervise kolledži asepresident ja tegevdekaan, ütleb, et jõhvikatoodete tegelik kasu sai selgeks, kui teadlased laiendasid ülevaate ulatust, et hõlmata uusimaid kättesaadavaid kliinilisi andmeid. «Praegusel juhul pakuvad uued tõendid väga positiivset järeldust, et jõhvikamahl võib vastuvõtlikel inimestel kuseteede infektsioone ära hoida,» ütleb professor Craig.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles