Kuidas saada aru, et laps ei näe hästi?

PM Tervis
Copy
Laste silmanägemise hindamiseks soovitatakse vanematel tähelepanu pöörata sellele, kuidas laps telerit vaatab.
Laste silmanägemise hindamiseks soovitatakse vanematel tähelepanu pöörata sellele, kuidas laps telerit vaatab. Foto: Shutterstock

Kui täiskasvanud oskavad muutuseid oma silmanägemises üldiselt tähele panna, siis tihtipeale ei oska lapsed ise enda nägemise halvenemist hinnata. Laste silmanägemise hindamiseks soovitame vanematel tähelepanu pöörata näiteks sellele, kuidas laps telerit vaatab või raamatut loeb.

Kui laps kipub vaatama televiisorit liiga lähedalt ja kissitab kaugele vaadates silmi, siis võib lapsel olla mure kaugele vaatamisega.

Lähedale vaatamise hindamiseks tasub jälgida õppimisel raamatute lugemist, kirjutamist või joonistamist. Kas raamat või joonistuspaber asub silmadest mõistlikul kaugusel või tahab laps ninaga praktiliselt lehte puudutada?

Varases koolieas on lapse nägemise halvenemist võimalik täheldada ka õpikäitumises. Kui laps ei näe piisavalt hästi või peab teravaks nägemiseks üleliia palju silmi pingutama, võib ta hakata õppimisest viilima. Seepärast on väga oluline välja selgitada, miks laps ei soovi lugeda või õppida, kirjutab nägemisuuringud.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles