Kopsuvähi kohta tehti oluline avastus

PM Tervis
Copy
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski Foto: Shutterstock

Suitsetajate kopsudes on väga põletikuline keskkond, mis erineb olulisel määral mittesuitsetaja kopsudes olevast, ja see võib mõjutada kopsuvähi ravi edukust, viitab ajakirjas Cancer Cell avaldatud uuring.

«Leidsime spetsiifilise T-rakkude alamhulga, nimega TRM, mis on suitsetajate hulgas külluses. TRM avaldab kasvajale survet, et vältida organismi immuunvastust. Immunoteraapia on selle omaduse omandanud kasvajate vastu vähem efektiivne,» nendib Austraalia vanima meditsiiniuuringute keskuse Walter ja Eliza Halli instituudi teadlane Daniel Gray Medical Xpressis.

Instituudi teadlased võrdlesid kopsuvähi progresseerumist suitsetajate ja mitte kunagi suitsetanud inimeste hulgas, ja leidsid olulisi muutusi keha reageerimisviisis. Uuring aitab selgitada, miks immunoteraapia ei ole haiguse ravimisel alati tõhus.

Dotsent Marie-Liesse Asselin-Labat ütles, et erinevused suitsetajate ja mittesuitsetajate immuunreaktsioonides võivad seletada, miks ainult 20 protsenti kopsuvähiga patsientidest reageeris immunoteraapiale.

«See näitab, et me peame võtma teistsuguse lähenemisviisi suitsetajatest ja mittesuitsetajatest kopsuvähi patsientide ravimisel,» ütles ta.

«Suitsetajatel peame tegema kasvajad immuunsüsteemile nähtavaks, et immunoteraapia oleks tõhus, samas kui mittesuitsetajatel peame aktiveerima uinuva immuunsüsteemi, et see saaks kasvajaga võidelda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles