Veresooni kahjustab lisaks kolesteroolile veel üks oluline tegur

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Veresoonkonna põletik on statiiniga ravitud patsientidel vere kolesteroolitasemest suurim kardiovaskulaarsete häirete ja surma riskitegur, vahendab arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Veresoonte trombootilise haiguse teket soodustavad peamiste teguritena veresoonte põletik ja hüperlipideemia – viimase korral on veres normist kõrgem lipiidide, näiteks kolesterooli ja triglütseriidide tase. Tõhusa statiinraviga on võimalik hüperlipideemiat korrigeerida, kuid vähe on andmeid selle mõjust veresoonkonna põletikule ja selle rollist haiguse kulus.

Veresoonkonna põletiku astet hinnatakse kõrgtundliku C-reaktiivse valgu (CRV-hs) taseme järgi: kõrgem väärtus viitab aktiivsemale põletikule.

USA uurijad analüüsisid kolme viimasel ajal avaldatud uuringu tulemusi, kus hinnati südame-veresoonkonna häirete ja surma riski suurtes annustes statiinravi saanud patsientidel, võttes arvesse kõrgtundliku CRV ning LDL-kolesterooli taseme näitajaid. Analüüsiti 31 245 patsiendi andmeid.

Patsientidel, kel CRV-hs väärtused olid kõige kõrgemal tasemel, oli võrreldes kõige madalamate näitudega patsientidega 30 protsendi võrra suurem kardiovaskulaarsete atakkide risk ning pea poole suurem kardiovaskulaarsel põhjusel tekkinud surma ja üldsuremuse risk.

Statiinraviga saavutatud vere LDL-kolesterooliväärtused ei mõjutanud veresoonkonna põletiku korral häirete riski oluliselt. 

Suure aterotrombootilise haiguse riskiga patsientidel oleks kardiovaskulaarsete tüsistuste ennetuseks lisaks hüperlipideemia korrektsioonile otstarbekas ravida veresoonkonna põletikke, järeldasid teadlased. Praegu on need võimalused piiratud. Abi võib olla eluviisi terviseteadlikest muutustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles