Õhusaaste tapab Euroopas igal aastal 1200 noort inimest

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Euroopa Keskkonnaagentuur avaldas oma uues aruandes, et lapsed puutuvad kokku Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitustest palju kõrgema õhusaastega.

Euroopa Keskkonnaagentuuri (EEA) esmaspäeval avaldatud raportist selgub, et õhusaaste põhjustab igal aastal Euroopas enam kui 1200 lapse ja nooruki surma.

«Lapsed on õhusaaste suhtes eriti haavatavad, alates emaüsast kuni täiskasvanuikka jõudmiseni,» ütles Kopenhaagenis asuv agentuur oma aruandes.

«Kuigi enneaegsete surmade arv selles vanuserühmas on EEA hinnangul Euroopa rahvastiku koguarvuga võrreldes väike, tähendavad noorte inimeste surmad tulevikupotentsiaali kaotust.»

Kokkupuude suure õhusaastega põhjustab astma tekkimist, hingamisteede infektsioone ja allergiaid. Üheksa protsenti Euroopas elavatest lastest ja noortest põeb astmat. 

EEA ütles, et transpordi, tööstuse ja kütte heitkoguseid tuleb vähendada. Üks praktiline lahendus, mis lastele lühiajaliselt kasulikuks sai, oli koolide õhukvaliteedi parandamine haljasalade suurendamise kaudu.

Uuringus vaadeldi 30 riiki, sealhulgas 27 Euroopa Liidu liikmesriiki. Välja jäid suured tööstusriigid nagu Venemaa, Ukraina ja Ühendkuningriik, mis viitab sellele, et üldine õhusaaste tõttu hukkunute arv võib olla veelgi suurem, kirjutab Deutsche Welle.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles