Pea liha grillimisega piiri! Liigne tarvitamine võib viia levinud vähivormini

PM Tervis
Copy
Liha tasub süüa harvem.
Liha tasub süüa harvem. Foto: Shutterstock

Uus uuring leidis, et lääne toitumine, mis sisaldab palju liha- ja piimatooteid, võib suurendada eesnäärmevähi riski, kirjutab Medical Daily.

Ajakirjas BJU International avaldatud uuring keskendus Vahemere dieedi ja lääneliku dieedi ning krooniliste haiguste, sealhulgas vähi, vaheliste seosete uurimisele. Teadlased kasutasid Euroopa Vähi- ja Toitumise Prospektiivse Uurimise (EPIC) Hispaania haru andmeid, mis hõlmasid 15 296 Hispaania mehe andmeid. 

Arvesse võeti ka täiendavaid andmeid, sealhulgas teavet füüsilise aktiivsuse, alkoholi, suitsetamise, haridustaseme ja varasemate haiguste kohta.

17 aastat kestnud uurimisperioodi jooksul leiti 609 meest, kellel tekkisid eesnäärmevähi sümptomid.

Uurimistulemuste põhjal otsustasid teadlased, et Vahemere dieet ei olnud vähiga seotud, samas kui lääne dieedil leiti olevat mõju kahjulike ja agressiivsete kasvajate tekkele. 

See viis teadlased järeldusele, et kõrge rasvasisaldusega toitude ja töödeldud liha asendamine köögiviljade, puuviljade ja täisteratoodetega võib vähendada eesnäärmevähi tekkevõimalusi. 

«Lääne tüüpi dieettoodete tarbimise asendamine Vahemere dieedile iseloomulike toodetega võib vähendada ka teiste krooniliste haiguste riski,» ütles uuringu kaasautor Marina Pollán. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles