«Kolesterool on rasvasarnane aine, mis on keha toimimise jaoks hädavajalik. Paraku võib liigne kolesterool koguneda veresoonte seintele ning suurendada südame-veresoonkonnahaiguste ning infarkti riski,» rääkis Südameapteegi proviisor Aleksandr Sei. Ta selgitas, et kolesterooli peetakse kõrgenenuks, kui üldkolesterooli näit on üle 5 mmol/L. Õnneks ei vaja aga kõrgem näit alati arsti sekkumist ning on palju asju, mida igaüks saab teha, et alandada kolesteroolitaset ja hoida oma südant.
«Sarnaselt paljude teiste terviseprobleemidega on ka kõrge kolesteroolitaseme korral oluline mõista, mis seda põhjustab. Üks peamisi põhjuseid on ebatervislik toitumine ning sealjuures suure rasva- ja kolesteroolisisaldusega toiduainete, nagu loomsed rasvad, küllastunud ja transrasvade tarbimine. Samuti ülekaal, vähene liikumine ja näiteks suitsetamine. Oma rolli võib mängida ka geneetika,» nentis Sei.
Esimene samm on tervislik toitumine
Sei tõi välja, et esimene samm kolesteroolitaseme alandamiseks ongi toitumise korrigeerimine. «Ebatervisliku toidu tarbimine pikka aega ja suures koguses võib tõsta vere «halva» ehk LDL-kolesterooli sisaldust, põhjustades näiteks ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumist. Tähtis on ka «hea» ja «halva» kolesterooli suhe organismis,» nentis proviisor.
Ta tõi välja, et tuleks vähendada toiduainete tarbimist, mis sisaldavad küllastunud rasvu ja transrasvu, nagu punane liha, piimatooted, või, margariin, küpsetised, kiirtoidud ja töödeldud toidud. Need toiduained võivad suurendada «halva» kolesterooli taset veres. Selle asemel tuleks eelistada toite, mis on rikkad «hea» HDL-kolesterooli poolest, nagu kala, pähklid, seemned, avokaado ja oliiviõli,» ütles Sei.