Teadmata aine põhjustas listerioosi puhangu 15 USA osariigis

PM Tervis
Copy
Listerioosi haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud ning toores puu- ja köögivili.
Listerioosi haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud ning toores puu- ja köögivili. Foto: Shutterstock

USA-s leviv listerioosi puhang on levinud juba 15 osariigis ja teeb murelikuks haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC). 

Esimesest aktiivse haiguspuhanguga seotud juhtumist teatati 15. veebruaril. CDC veebisaidi värskete andmete kohaselt on 18 inimest nakatunud ja ainult üks neist ei sattunud haiglasse.

Puhangu ajal pole surmajuhtumitest teatatud. Samuti ei ole ametivõimud millegi eest hoiatanud, kuna nad ei ole veel tuvastanud konkreetset toiduainet, mis puhangu vallandas.

Rahvatervise ametnikud küsitlevad patsiente, et saada teada, milliseid toite nad sõid enne listerioosi nakkusesse haigestumist. Samuti koguvad nad võimalikult palju teavet, et leida haiguspuhangu salapärane allikas.

«Selle haiguspuhangu allikat ei ole veel määratletud. CDC on aga mures, et haigusjuhtumeid võib juurde tulla. Listerioosi haigus on haruldane, kuid see võib lõppeda tõsise haiguse või surmaga,» kirjutas CDC oma teates.

Möödunud reedel värskendas CDC oma haiguspuhangu kaarti, et määratleda kohad, kus haigusest teatati. Kuigi kaardil on ainult 18 juhtumit, usub agentuur, et listerioosi nakatunud inimeste tegelik arv võib olla suurem.

Listerioos on eriti kahjulik rasedatele, 65-aastastele või vanematele ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele, edastab Medical Daily

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles