NASA ajuteadlane toob publikuni uue meetodi ärevuse ja depressiooni ravimiseks

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

NASA kogemusega inglise ajuteadlane Nick Tsarouchas tutvustab Tallinna ja Pärnu kontsert-mõtterännakutel uut meetodit – muusikat kui otsest ravimit ärevuse, depressiooni ja dementsuse puhul.

Sari «Teaduse ja kunsti mängud» liidab teadlaste, muusikute ja näitlejate panuse inimeste vaimse tervise parandamisel ja nende probleemide ennetusel.

«Vaimse tervise probleemid on kujunenud meie aja uueks nuhtluseks,» väidab Kenti ülikooli õppejõud ja Kenti haigla psühhiaater Nick Tsarouchas. «Nende ravi nõuab rohkem ressursse kui ühelgi teisel haigusel.» Siiani on muusikat ravis kasutatud toetava vahendina, Tsarouchas näeb seda otsese «kilbina» ärevuse, depressiooni ja dementsuse vastu.

Teadlane kasutab kontsert-mõtterännakul ettekandele tulevaid teoseid näitena oma meetodi rakendamisest. Esinevad pianist Irina Zahharenkova ja sopran Elizabeth Sillo (vokaal, Inglismaa). Muusikas saavad kokku kaks poolust: ühelt poolt vene 19. sajandi romantikute traagilise tundetooniga teosed (Tšaikovski, Mussorgski), teisalt meditatiivsed rahvalaululised ja 20. sajandi uuslihtsust, rahu ning tasakaalu otsivad lood (Panufnik, Kõrvits, Satie).

Juhib Steven Hristo Evestus (sarja konsultant, õigusvaldkonna ekspert ja kodanikuühiskonna eestkõneleja).

Vaimse tervise sari «Teaduse ja kunsti mängud»

«Ärevus ja depressioon muusika ning teaduse pilgu läbi. NASA kogemus»

  • 5. mai kell 12.00 Tallinna koolidele MUBAs
  • 8.mai kell 19.00 Fotografiskas
  • 9. mai kell 12.00 Pärnu kontserdimaja kammersaalis Pärnu koolidele

Abiks on toetajad ning koostööpartnerid NESTE Eesti, Tallinna haridusamet, Kultuurkapital, Viljandi ja Pärnu, Tallinna linnakantselei, MUBA, Nooruse maja, Tartu Uus Teater, Viljandi Kultuuriakadeemia, agentuurid «Klaverite kants», «Must Elevant» ja «Videokunstnikud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles