Tuleta meelde, millised on nahamelanoomi sümptomid

PM Tervis
Copy
Nahapinnal näha olev ebakorrapärase kujuga moodustis võib tähendada surmaga lõppevat haigust, kus silmaga on näha vaid jäämäe veepealne osa. Melanoomi kõige edukam ravi on varajane avastamine.

 
Nahapinnal näha olev ebakorrapärase kujuga moodustis võib tähendada surmaga lõppevat haigust, kus silmaga on näha vaid jäämäe veepealne osa. Melanoomi kõige edukam ravi on varajane avastamine.  Foto: Shutterstock

Melanoom on agressiivne pigmentakkudest alguse saanud pahaloomuline kasvaja. 

Enamasti tekib melanoom nahas, kuid võib esineda ka siseorganites, limaskestadel, küüne all või silmas. Kuigi melanoom moodustab 5–10 protsenti kõigist naha pahaloomulistest kasvajatest, on ta nahakasvajatesse suremise põhjustest esikohal.

Melanoomi suurimaks riskiteguriks on ultraviolettkiirgus (UVK) - eelkõige vahelduv intensiivne UVK (nn päikesereisid), kuid ka lapsepõlves saadud päikesepõletused. Naha eripäraks on, et see ei unusta nahakahjustusi mitte kunagi. Lapsepõlves saadud päikesepõletused võivad viia täiskasvanueas melanoomi tekkeni. Siinkohal on oluline aru saada, et ka kerge päevitus on nahakahjustus - pigmendirakud üritavad kaitsta oma pärilikkusainet kahjuliku UVK eest.

Nahamelanoom tekib pigmenti tootvatest rakkudest ehk melanotsüütidest rakumuutuste ehk mutatsioonide tagajärjel. Pahaloomulist kasvajat ise- loomustab kontrollimatu rakkude jagunemine.

Nahamelanoom võib olla pigmenteerunud või pigemendita.

Enamasti (umbes 70-80% juhtudest) on melanoom juba nahale ilmudes pahaloomuline - kiiresti tekkinud ja muutunud lesioon, esialgu diameetriga 1 mm. Kogenud dermatoskopist suudab melanoomi diagnoosida juba nii pisikesena. 20-30 protsenti juhtudest toimuvad rakumuutused aastaid nahal olnud sünnimärgis ehk neevuses. Sellisel juhul hakkab nahalesioon kiiresti muutuma - näiteks kasvab, tekivad uued värvid.

Viiel protsendil juhtudest esineb amelanootilist (pigmendita) melanoomi, mistõttu tuleb alati tähelepanu pöörata ka tekkinud roosakatele laikudele ja sõlmedele.

End ise regulaarselt kontrollides saate melanoomi ennetusele aktiivselt kaasa aidata. ABCDE reegel annab teile vajalikud suunised, millest peaksite end kontrollides juhinduma.

A ehk asümmeetria – sünnimärgi ühe poole kuju erineb teise poole kujust.

B (ingl border ehk piirjoon) viitab ebaregulaarsetele piirjoontele – serv on sakiline või ebaregulaarne.

C (ingl colour ehk värvus) viitab moodustises esinevale mitmele erinevale värvil.

D (ingl diameter ehk läbimõõt) – kogenud dermatoskopist suudab melanoomi diagnoosida juba 1 mm suuruselt.

E (ingl evolving ehk kasv, muutused) viitab lühikese aja jooksul tekkinud muutustele kujus, suuruses või värvuses.

Kui Teie nahal on mõni nahamoodustis, mis vastab ühele või mitmele tunnusele, soovitame pöörduda spetsialisti poole, edastab veebileht melanoom.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles