Uuring näitab, et küüslaugu söömine võib vähendada just selle vähi riski (2)

PM Tervis
Copy
Küüslauk on üks võimsamaid looduslikke ravimeid
Küüslauk on üks võimsamaid looduslikke ravimeid Foto: Shutterstock

Ajakirjas European Journal Of Medication avaldatud uuring tõi välja, et regulaarne küüslaugu tarbimine võib vähendada kolorektaalse vähi (CRC) riski, edastab Medical Daily

CRC esineb tavaliselt jämesooles. Kuigi selle tavapäraseks sihtmärgiks on vanemad täiskasvanud, võib see juhtuda igas vanuses. CRC on igal aastal maailmas levinumate vähisurmade nimekirjas teisel kohal. Ainuüksi 2020. aastal diagnoositi peaaegu kaks miljonit CRC juhtu. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri andmetel sureb CRC tõttu igal aastal keskmiselt umbes miljon inimest.

Küüslauk koosneb süsivesikutest, polüfenoolidest ja väävelorgaanilistest ühenditest, mis võivad tõhusalt kõrvaldada kolorektaalsed vähirakud. Küüslauk mõjutab ka soole limaskesta tervist ja soolestiku mikrobiootat selle antioksüdantse, antibakteriaalse ja põletikuvastase profiili tõttu.

Uuringus uuriti küüslaugu tarbimise võimalikku mõju kolorektaalse vähi riskile, samuti bakteriaalse DNA tuvastamisele vereringes.

Antud uuring viidi läbi osalejatega, kes olid Milano haigla statsionaarsed või ambulatoorsed patsiendid ja registreerusid nii kolonoskoopiale kui ka CRC sõeluuringuprogrammile. Uuringusse kaasati 300 sellist inimest, kellest 100 oli diagnoositud CRC-d, 100 inimest soole adenoomiga (IA) ja 100 tervet inimest. 

Teadlased rõhutasid, et küüslaugu tarbimine võib CRC ja adenoomid (IA) eemal hoida ning see on seotud teatud DNA tunnustega vereringes. Vaja on rohkem uuringuid, et teha kindlaks, kas bakterite DNA omadused veres võivad tuvastada ebatervislikke toitumisharjumusi.

Eksperdid arvasid, et see võib sillutada teed sihipärasematele ravivõimalustele, mis põhinevad küüslaugu tarbimisel ning selle mõjul bakterite esinemissagedusele ja arvukusele veres.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles