President Karis: pooled tööealised elanikud on ülekaalulised, kaaluda võiks suhkrumaksu (4)

PM Tervis
Copy
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Meeli Küttim

«50 protsenti meie tööealistest elanikest on ülekaalulised,» viitas president Alar Karis Eesti teravale terviseprobleemile eilsel rahvatervishoiu konverentsil ja tõi võimalike lahendustena välja suhkrumaksu kehtestamise ja teatud toodete reklaami keelustamise, edastab Med24

President Alar Karis tõdes eilset konverentsi avades, et koguni pooled Eesti tööealised elanikud on ülekaalulised. «Kas kehtestada suhkrumaks, piirata teatud toodete reklaami või müüki, tuua kooliprogrammi rohkem liikumist ja laiendada sportimisvõimalusi, viia läbi tervisliku toitumise kampaaniaid, kujundada linnaruumi jalakäija- ja jalgrattasõbralikumaks? Need on mõned valikud, ja vale oleks nüüd küsida, milline neist, pigem küsime, millistes kombinatsioonides või koguni kõik korraga.»

Karis nentis, et erinevatele terviseprobleemidele lahendust otsides vaieldakse alati, mil määral peaks igaühe tervist mõjutavad otsused jätma tema enda hooleks ja mil määral võib riik isiku valikutesse sekkuda.

«Minu jaoks annab vastuse asjaolu, et meil on solidaarne ravikindlustuse süsteem. See tähendab, et tervem Eesti peaks olema meie kõigi ühine huvi. Selge, et lihtlabane keelamine on harva paslik lahendus. Samuti on loogiline, et kogu koormat ei saa jätta indiviidi kanda. Ka poliitikad ja kogu meid ümbritsev füüsiline ja sotsiaalne ruum peavad tervist soosivaid valikuid toetama.»

President kutsus üles ka teadvustama, et ühe käega tervisesambaid ehitades, ei kaevaks teisega nende alla auku. «Et ei juhtuks nagu Jaapanis, kus maksulaekumiste kahanemiste pärast muretsev maksuamet käivitas kampaania alkoholitarvitamise populariseerimiseks noorte seas.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles