Inglismaa kingib miljonile suitsetajale e-sigareti stardikomplekti

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Sigaretisõltuvusest võitusaamiseks on erinevaid teid ja selle asemele saab kindlasti leida midagi köitvat ning kasulikku.
Sigaretisõltuvusest võitusaamiseks on erinevaid teid ja selle asemele saab kindlasti leida midagi köitvat ning kasulikku. Foto: Foto Andrea Piacquadio, Pexels
  • Inglismaa skeem: esiteks e-sigaret sigareti asemele ehk kahjude vähendamisega alustamine.
  • Teiseks loobumine ka e-sigaretist.
  • Kolmandaks lapsi ahvatlevate ja ühekordsete veipide kõrvaldamine turult ning ranged karistused.

Inglismaa käivitab esimese riigina maailmas suitsetamise leviku vähendamise plaani, millega antakse miljonile suitsetajale tasuta e-sigareti stardikomplekt koos nõustamisega, et aidata suitsetamisest loobuda. Sellega loodab Inglismaa valitsus astuda olulise sammu lähemale eesmärgi täitmisele saada aastaks 2030 suitsuvabaks riigiks – riigiks, kus suitsetajaid on 5 protsenti või vähem. 

«Ligi kaks kolmandikku eluaegsetest suitsetajatest sureb suitsetamise tagajärjel. Me anname miljonile suitsetajale uue võimaluse suitsetamisest loobumiseks. Uue riiklikult rahastatud programmiga «Vaheta, et loobuda» pakume miljonile suitsetajale tasuta e-sigareti stardikomplekti,» ütles Briti terviseminister Neil O’Brien valitsuse plaani tutvustades.

Tegelikult pole tegu üllatusliku muutusega tubakavastases võitluses - Inglismaa terviseametkonnad on soovitanud kasutada e-sigarette sigaretisuitsetamisest loobumiseks juba aastaid ja see on olnud väga edukas lahendus. Väga paljud suitsetajad, kes on sigarettidest loobunud e-sigareti kasuks, loobuvad lõpuks ka e- sigaretist. 

Inglismaal on umbes 5,4 miljonit suitsetajat ehk tasuta e-sigareti stardikomplekti saab pea iga viies suitsetaja. Inglismaal suitsetab 13 protsenti täiskasvanutest. Eestis on suitsetamise levimuse määr 26,3 protsenti ja suitsetajaid on umbes 280 000.

«Kuigi ka Eestis on mõnikümmend tuhat inimest e-sigareti abil suitsetamisest loobunud, siis paljude suitsetajate jaoks on see ikkagi võõras. Inglismaal seevastu on e-sigarette ja nende abil suitsetamisest loobumist väga palju uuritud. Kuna teadlased on jõudnud järeldusele, et võrreldes tavasigarettidega on e-sigareti kasutamine kordades vähem kahjulikum ja nende abil saab efektiivselt suitsetamisest loobuda, siis on Inglismaa valitsus ka soosinud e-sigaretile üleminekut, et lõpuks suitsetamisest täielikult loobuda,» selgitas NNA Suitsuvaba Eesti juhatuse liige Ingmar Kurg.

Inglismaa terviseminister Neil O’Brien ütles kava tutvustamisel, et suitsetatavatele rasedatele on plaanis pakkuda rahalisi stiimuleid, et aidata neil suitsetamisest loobuda. Kõigile rasedatele, kes suitsetavad, pakutakse käesoleval ja järgmisel aastal vautšereid ja suitsetamisest loobumise nõustamist, et muuta suitsetamisest loobumine neile lihtsamaks.

Lisaks hõlmab valitsuse plaan täiendavate vahendite eraldamist e-sigareti salaturu pidurdamiseks. Salaturu kaudu jõuavad e-sigaretid noorte kätte ja salakaupmehed meelitavad e-sigaretti tarbima ka mittesuitsetajaid.

Minister Neil O'Brieni kõne suitsuvabaduse saavutamise kohta aastaks 2030: suitsetamise vähendamine ja laste veipimise lõpetamine

Foto: London Portrait Photoqrapher-DAVID WOOLFALL/ https://www.gov.uk/government

Neil O'Brien pidas Policy Exchange'il kõne valitsuse plaanidest vähendada suitsetamise määra ja võidelda alaealiste suitsetamise vastu.

«Mul on tohutu rõõm olla täna siin Policy Exchange'il, et tutvustada valitsuse järgmisi samme veipimise ja suitsetamise vallas.

Kõik on nõus, et me peame tegema rohkem tervisehäirete ennetamiseks – mitte ainult pärast neid ravima.

Suitsetamisest loobumine on üks kõige tõenduspõhisemaid ja tõhusamaid sekkumisi, mida saame teha.

Seetõttu seadis valitsus 2019. aastal julge eesmärgi, et Inglismaa oleks 2030. aastaks suitsuvaba – vähendades suitsetamise määra 5 protsendini või alla selle.

Kõik teavad suitsetamise mõju tervisele. See on kahjuks endiselt suurim ennetatavate haiguste ja surmade põhjus Inglismaal. Kuni kaks kolmest eluaegsest suitsetajast sureb suitsetamise tõttu.

Sigaretid on ainus toode, mis tapavad teid, kui te neid õigesti kasutate.

Suitsetamisest loobumise positiivne mõju on kohene. Nendel, kes loobuvad suitsetamisest, suureneb kopsufunktsioon juba mõne nädala pärast kuni 10 protsenti ja vereringe paraneb ning südameataki risk on poole väiksem pärast  üht aastat suitsetamisest loobumist.

Inimene, kes täna suitsetamise lõpetab, on see, kes ei ole järgmisel aastal haiglavoodis. Seega aitab suitsetamise vähendamine meil jõuda peaministri viiest prioriteedist neljanda juurde – ravijärjekordade vähendamise juurde.

Kuid lisaks tervisemõjule on ka suitsetamise majanduslik mõju tohutu.

Suurepärases 2010. aasta poliitikavahetuse (Policy Exchange) dokumendis «Cough up» märgiti, et «on populaarne müüt, et suitsetamine on majanduse netopanustaja».

Action on Smoking and Health (ASH) analüüs suitsetamise kulude kohta Ühendkuningriigis 2022. aastal leidis, et suitsetamise kogukulu riigi rahakotile on 21 miljardit naela.

Sellest rääkides väitsid inimesed, et kuigi suitsetamine oli NHS-ile kulukas, siis maksud kompenseerisid selle.

Kuid see eirab tõsiasja, et suitsetajad haigestuvad, on töötud ning on suurema tõenäosusega kauem aega haiged kui mittesuitsetajad. Suitsetajad puuduvad aastas töölt keskmiselt 2,7 päeva rohkem kui mittesuitsetajad.

Suitsetamismäärade vähendamine mitte ainult ei paranda tervisenäitajaid, vaid vähendab NHS-i koormust ning suurendab ka tootlikkust ja majanduskasvu.

Praegustel suitsetajatel on 7,5 protsenti väiksem tõenäosus töökohta omada kui mittesuitsetajatel ja endised suitsetajad töötavad 5 protsenti tõenäolisemalt kui praegu suitsetajad.

Sellistes kohtades nagu Birmingham on suitsetamise tõttu tööta - lisaks muudele põhjustele - 6000 inimest. Suitsetamise lõpetamine võib aidata olukorda parandada.

Lisaks tootlikuse mõjutamisele säästaks suitsetamisest loobumine keskmisele inimesele umbes 2000 naela aastas.

Riigi vaesemates osades võib suitsetamisest loobumine tähendada palju suurema hulga raha ringlust kohalikus majanduses. Sellel on positiivne mõju tootlikkusele, kuid see aitab ka kogu riigis taset tõsta.

Täna tahan lisaks suitsetamisega tegelemisele hakata tegelema ka uue ohuga – laste veipimise kasvuga.

Väga järsult on suurenenud laste veipimine, eriti ühekordselt kasutatavate veipide hulk. NHS-i 2021. aasta andmed näitasid, et 9 protsenti 11–15-aastastest lastest kasutas e-sigarette, võrreldes 6 protsendiga 2018. aastal. See on kiiresti kasvav trend, millele peame peatama.

Lastele turundatakse ühekordselt kasutatavaid veipe erksate värvide või madalate hindadega või multifilmitegelasi kasutades või lapsesõbralike maitsetega või tõepoolest müüakse tooteid, mis ei vasta meie kehtestatud reeglitele.

Täna suurendame oma jõupingutusi, et veipimine lapsi ei mõjutaks. Minu sõnum on järgmine: kui teie äriplaan toetub laste nikotiinisõltuvuse tekitamisele, siis me võtame teid ette.

Nii et täna räägime plaanist:

mida me teeme, et lapsed ja mittesuitsetajad ei alustaks veipimist;

kuidas me kasutame ära veipimise kui võimsa vahendi potentsiaali suitsetamisest loobumiseks;

kuidas aitame rohkematel inimestel suitsetamisest loobuda, eriti seal, kus suitsetamise määr on kõrgeim.

Tahaksin tänada Javed Khani tema sõltumatu ülevaate eest, mis on aidanud teha paljusid meie järgmisi samme informeeritult.

Samuti tahaksin tänada Bob Blackmani suitsetamise ja tervise parteideülese parlamendirühma (APPG) esimehe rollis, kes on suitsetamise teemat rahvatervise päevakorras hoidnud. 

Lubage mul alustada veipimise teemast.

Peame tegema kahte asja:

ühelt poolt takistama lastel veipimist;

teisalt kasutama ära veipimise tohutut potentsiaali, et aidata täiskasvanud suitsetajatel suitsetamisest loobuda.

Nagu mainisin, näitasid NHSi 2021. aasta andmed, et 9 protsenti 11–15-aastastest lastest kasutas 2021. aastal e-sigarette – see on tõusev trend.

Dr Mike McKean, Royal College of Pediatricians and Child Health poliitika-ala asepresident, on hinnanud, et levimus võib praeguseks olla veelgi suurem.

Ma arvan, et paljud meist kui vanemad muretsevad oma laste tervise pärast, nende nikotiinist sõltuvusse sattumise pärast. Ka täna siin viibiv riigi peaarst (Chief Medical Officer, Inglismaa valitsuse meditsiininõunik) on väljendanud muret laste veipimise pärast. Samuti avaldan austust oma kolleegile Caroline Johnsonile, kes selle probleemi esile tõstis.

Seetõttu, osana tööst, mida teeme, peatamaks suitsetamisega ja veipimisega alustamist, kutsume me üles avaliku konsultatsiooni käigus noorte veipimise kohta infot koguma, et teha kindlaks võimalused, kuidas vähendada veipimistoodetele juurdepääsu ja neid kasutavate laste arvu ning uurida, mida valitsus saaks edaspidi teha. Uurime, kus saame minna kaugemale sellest, mida ELi tubakatoodete direktiiv lubab meil teha.

Selle käigus uuritakse mitmesuguseid küsimusi, sealhulgas seda, kuidas tagame eeskirjade järgimise; vaadeldakse veipimistoodete välimust ja omadusi, nende turustamist ja reklaamimist ning sotsiaalmeedia rolli, mis on ülioluline. Samuti püütakse paremini mõista veibiturgu, vaadeldes selliseid küsimusi nagu odavate toodete ja ühekordselt kasutatavate toodete hind.

Samuti teeme tihedat koostööd kolleegidega keskkonna-, toidu- ja maaeluasjade osakonnast (Defra), et kaaluda veipide keskkonnamõju – eriti ühekordselt kasutatavate toodete oma, mis on noorte jaoks nii ahvatlevaks muutunud. 2022. aastal kasutas 52 protsenti veipivatest noortest ühekordselt kasutatavaid tooteid, 2021. aastal oli see näitaja vaid 8 protsenti.

Igal nädalal visatakse ära üle 1,3 miljoni ühekordselt kasutatava veipi. Neis sisaldub 10 tonni liitiumi, mis võrdub 1200 elektrisõiduki liitiumakus sisalduvaga.

Avaliku konsultatsiooni üleskutse on avatud järgmise 8 nädala jooksul.

Loodame, et kõik asjaosalised kasutavad seda võimalust ja jagavad oma seisukohti, et aidata kujundada meie tulevast lähenemisviisi, eriti meie noorte jaoks.

Me juba võtame meetmeid kehtivate reeglite jõustamiseks.

Olin äärmiselt mures, kui kuulsin teatud ühekordselt kasutatavatest veipimistoodetest, mis ei vasta meie regulatiivsetele standarditele. Eriline probleem on olnud Hiinas valmistatud Elf Bariga.

Tehes tihedat koostööd ravimeid ja tervishoiutooteid reguleeriva agentuuriga (MHRA) ja kauplemisstandardite (Trading Standards) agentuuriga, oleme kokku leppinud mõnede selliste toodete vabatahtlikust kõrvaldamisest Ühendkuningriigi turult. Mõned suurpoed, nagu Tesco, näitavad head eeskuju, töötades kogu oma turustusvõrgus ja tagades, et kõik nende tooted vastavad nõuetele.

Kutsun ülejäänud jaemüügisektorit ja veipimistoodete tootjaid üles järgima eeskuju ja järgima meie veibitoodete eeskirju. Kui nad seda ei tee, võib see kaasa tuua piiramatu suurusega trahvi. Ettevõtted, kes ei järgi seadusi, võetakse vastutusele.

Võin täna teatada, et jätkame reeglite jõustamist.

Töötades käsikäes meie täitevasutustega ja võttes arvesse meie kogemusi kauplemisstandardite ametkonna tööst ebaseaduslike tubakatoodete osas, eraldame 3 miljonit naelsterlingit uut rahastust, et luua spetsialiseerunud «lendmeeskond», et jõustada veipimise eeskirju ning võidelda ebaseaduslike veipide ja müügiga alaealistele.

See riiklik programm aitab jagada teadmisi ja luureteavet piirkondlike võrgustike vahel, sealhulgas organiseeritud kuritegevuse rühmituste kohta.

See tugevdab koolitus- ja jõustamissuutlikkust kauplemisstandardite vallas ning viib ellu konkreetseid projekte, nagu testostmine lähikauplustes ja veibipoodides. Koostame juhised, mis aitavad kaasa eeskirjade järgimisele. Eemaldame illegaalsed tooted kaupluseriiulitelt ja oma piiridelt ning viime läbi rohkem katseid, et tagada nende vastavus meie reeglitele.

Kuigi me soovime tagada, et lapsed ei hakkaks suitsetama, võib veipimine mängida olulist rolli, et aidata valitsusel saavutada suitsuvaba 2030. aasta eesmärk.

Veipimine on tegelikult kahe teraga mõõk. Ühest küljest me ei taha, et lastel tekiks noores eas sõltuvus mis tahes ainest.

Kuid teisest küljest on veipimine täiskasvanutele oluliselt vähem kahjulik kui suitsetamine ja meil on nüüd Oxfordi ülikoolist kvaliteetsed tõendid selle kohta, et võrreldes nikotiininärimiskummide või -plaastritega on veibid suitsetamisest loobumise vahendina oluliselt tõhusamad, kuid mitte ohtlikumad.

See kehtib eriti siis, kui neid kombineeritakse kohalike suitsetamisvastaste teenuste täiendava käitumismuutuse toetusega.

Inglismaal aitab veipimine hinnanguliselt umbes 50 000–70 000 inimest aastas suitsetamisest loobuda.

Siiski ei kasutata e-sigarette veel piisavalt laialdaselt, et kasutada ära nende täielikku potentsiaali suitsetamisest loobumise abivahendina.

«Swap to stop» on partnerlusskeem, kus suitsetajatele pakutakse e-sigareti stardikomplekti koos käitumismuutuse toega, mis aitab neil suitsetamisest täielikult loobuda.

Paljudes piirkondades, näiteks Bathis, Southamptonis, Sheffieldis ja Plymouthis, on juba olnud edukaid kohalikke pilootprojekte.

Nendest end tõestanud tõhusatest pilootprojektidest õppides on mul täna hea meel teatada, et hakkame rahastama uut riiklikku «Swap to stop» skeemi – esimest omataolist maailmas.

Teeme koostööd kohalike omavalitsuste ja teistega, et pakkuda miljonile suitsetajale üle Inglismaa tasuta veipimise stardikomplekti. Suitsetajad, kes liituvad selle skeemiga, mis kestab esialgu järgmised kaks aastat, peavad liituma ühel tingimusel – nad kohustuvad toetusega suitsetamisest loobuma. Teeme omalt poolt selle võimalikult lihtsaks, suunates inimesi suitsetamisest loobumise teenustele ja töötades välja digitaalse lähenemise, et aidata inimestel suitsetamisest loobuda. Kui see tehtud, pakume toetust ka neile, kes soovivad veipimisest loobuda.

Esmalt sihime kõige ohustatumaid kogukondi – keskendume sellistele asukohtadele nagu töökeskused, kodutute keskused ja sotsiaalkorterite haldajad. Ja me tahame sellel teekonnal koostööd teha ka jaemüüjatega.

Esimeste põnevate projektide hulgas on riigi kirdeosa. Olen juba teinud koostööd kohalike omavalitsustega Northumberlandis, Gatesheadis, South Tyneside'is ja Hartlepoolis, et alustada ühist kava nende enim puudustkannatavates piirkondades.

See skeem kujutab endast põnevat võimalust kasutada ära e-sigareti kui vahendi potentsiaali suitsetamisest loobumiseks.

Viimased rahvusvahelised uuringud näitavad, et suitsetajatel, kes kasutavad iga päev veipi, on kolm korda suurem tõenäosus suitsetamisest loobuda - isegi siis, kui nad tegelikult ei kavatsenud suitsetamist maha jätta.

Seega pakume miljonile suitsetajale uut abi suitsetamisest loobumiseks.

Lubage mul nüüd käsitleda teisi samme, mida teeme suitsetamise lõpetamiseks ja suitsetamisest loobumisega alustamiseks.

Ja lubage mul alustada meie järgmiste sammudega ebaseadusliku ja alaealistele müügiga võitlemiseks.

Reeglite rikkujate vastu meetmete võtmine kaitseb esiteks seaduslikke poode õõnestamise eest.

Kuid me teame ka, et see on väga oluline alaealiste suitsetamise lõpetamiseks, sest salatubakas ja müük alaealistele on omavahel tihedalt seotud.

Oleme ebaseadusliku müügi ärahoidmiseks juba juurutanud uue ja eduka, kogu Ühendkuningriiki hõlmava sigarettide ja käsitsi keeratava tubaka jälgimise süsteemi.

See süsteem nõuab kõikide sigarettide ja käsitsi keeratava tubaka jälgimist alates tootjast kuni esimese jaemüüjani, kasutades toodetele lisatud unikaalseid ID-koode.

Track and Trace laiendatakse 2024. aasta maist kõigile tubakatoodetele. See tähendab, et me ei jälgi mitte ainult sigarette ja käsitsi keeratavat tubakat, vaid ka sigareid, sigarillosid, vesipiibu- ja muud tubakat.

Operation CeCe, kogu Ühendkuningriiki hõlmav luurekeskus HMRC ja riiklik kauplemisstandardite ametkond on samuti tugevdanud meie jõupingutusi ebaseadusliku tubaka vastu ja me oleme seda pikaajaliselt rahastanud.

Operationi CeCe tulemusel eemaldati esimesel aastal müügilt enam kui 7 miljoni naela väärtuses ebaseaduslikke tubakatooteid ja takistati palju rohkemat hulka ebaseaduslikku tegevust.

HMRC kehtestab ka karmimad lisasanktsioonid, mida tuleb järgida, et hoida ära korduvaid rikkumisi, sealhulgas kehtestatakse uus kuni 10 000 naelane tsiviilkaristus raskemate rikkumiste eest.

Võin ka teatada, et sel aastal avaldavad HMRC ja Border Force ajakohastatud strateegia ebaseadusliku tubakaga võitlemiseks.

See sätestab strateegia, kuidas jätkame ebaseadusliku tubakaturu osaliste sihtimist, püüdmist ja karistamist.

Kui tarnite tubakat müügiks Ühendkuningriigis, peate olema registreeritud Tobacco Track and Trace'is ja hankima ka ettevõtja ID.

Soovime hakata seda olemasolevat süsteemi kasutama uuel viisil – aidata tugevdada jõustamist ja sihtida ebaseaduslikku turgu.

Neil, kelle edaspidi salatubakat müümas avastatame, arestime nende tooted, eemaldame nende ettevõtja ID ja nad ei saa enam tubakat osta ega müüa.

Samuti uurime, kuidas jagada kohalike partneritega teavet selle kohta, kes on registreeritud jälgimissüsteemis, et nad teaksid, kellel on ja kellel ei ole seaduslikku õigust nende kohalikes piirkondades tubakat müüa, aidates kaasa jõustamisele.

Nüüd tahaks mõned minna muidugi kaugemalegi – et inimesed ei hakkaks suitsetama. Khan Review eelmisel aastal toetas Uus-Meremaa lähenemisviisi – suitsetamisest loobumist viisil, et müügivanus tõuseb aja jooksul, hõlmates nii kõiki täiskasvanuid.

See oleks suur muutus võrreldes viimastel aastakümnetel järgitud poliitikaga, mis on rõhutanud isiklikku vastutust ja inimeste abistamist suitsetamisest loobumisel. Ja just praeguste suitsetajate abistamisele tahame keskenduda suitsetamisest loobumisel.

Ja me saame veel palju ära teha, et aidata inimestel suitsetamisest loobuda.

Üle poole suitsetajatest – see on 3 miljonit inimest – soovivad suitsetamisest loobuda. Miljon neist inimestest soovib suitsetamisest loobuda järgmise 3 kuu jooksul.

Kuid nikotiin on väga sõltuvusttekitav. Teame, et 95 protsenti suitsetamisest loobumise katsetest, mis on toetamata, luhtuvad aasta jooksul.

Seega on vaja teha rohkem, et aidata inimestel suitsetamisest loobuda.

Esiteks kasutame uusimaid ravimeetodeid, mis tõendatult annavad suitsetajatele palju suurema võimaluse suitsetamisest loobuda.

Mõned meie kõige kuluefektiivsemad ravimeetodid pole praegu Inglismaal saadaval. Teeme tihedat koostööd tarnijatega, et anda juurdepääs retsepti väljakirjutajatele, et litsentseeritud ravimeid saaks kasutada need, kes neist kõige rohkem kasu saaksid. Näiteks suitsetamisest loobumise tõestatud ravimite, nagu varenikliin ja tsütisiin (Varenicline, Cytisine), kättesaadavuse tagamine. Oleme teinud kiiret koostööd ettevõtetega, et kõrvaldada tarneahela probleemid, et toetada rohkemat hulka inimesi, kes soovivad suitsetamisest loobuda.

Teiseks ühendame teenused uute, integreeritud hooldussüsteemide kaudu, et muuta NHS rohkem riiklikuks ennetusteenistuseks.

Humberi ja North Yorkshire'i integreeritud hooldusnõukogu (ICB) teedrajav töö on juhiseks kohalike tervishoiuteenuste ressursside eraldamisel ja kohaliku süsteemi korraldamisel, haarates kaasa kohalikku initsatiivi suitsetamise vähendamisel enim puudust kannatavates kogukondades. Aprillis – sel kuul – alustavad nad oma kõikehõlmavat tubaka tarbimise piiramise programmi. Nad on esimesed paljude meie riiklike plaanide elluviimisel, sealhulgas stiimulite pakkumises rasedatele naistele suitsetamisest loobumiseks, veipide pakkumises suitsetamisest loobumise esmavaliku abivahendina kohalike suitsetamisest loobumise teenuste puhul, kopsutervise sõeluuringutes ja kohalike teenustega liitumises ebaseadusliku tubaka tõkestamise vastu võitlemiseks. 

Julgustan kõiki teisi ICB-sid järgima nende eeskuju ja arendama samalaadset partnerlust kohalike omavalitsustega, et luua tõhusaid tubaka tarbimise piiramise programme. See on tõesti hea näide integreeritud hooldussüsteemidest, mis töötavad koos ennetustöö edendamiseks.

Kolmandaks aitame rasedatel suitsetamisest loobuda. Riiklikult suitsetab 9 protsenti naistest endiselt ka raseduse ajal, kuid mõnes piirkonnas mõjutab suitsetamine peaaegu iga neljandat sünnitust. Loomulikult suurendab suitsetamine raseduse ajal surnult sündimise, raseduse katkemise ja imiku äkksurma riski.

Kõik Inglismaa rasedus- ja sünnitusteenistused loovad võimalusi, et tagada kiire juurdepääs suitsetamisest loobumise toele kõigile rasedatele. Oleme juba laialdaselt kasutusele võtnud vingugaasi testimise emade hulgas.

Hiljuti on osutunud tõhusaks rahalised stiimulid, mis suurendavad edukalt suitsetamisest loobuvate rasedate naiste arvu. Katsetes on naistel, kes saavad rahalisi stiimuleid, rohkem kui kaks korda suurem tõenäosus suitsetamisest loobuda. Nende skeemide investeeringutasuvus on 4 naela iga investeeritud 1 naela kohta.

Need skeemid on olnud tõhusad paljudes piirkondades, sealhulgas Suur-Manchesteris, kus emade suitsetamise määr on viimase kahe aasta jooksul kõige rohkem langenud.

Nii et täna tugineme nendele kohalikele tõenditele ja teatan, et pakume järgmise aasta lõpuks rahalist soodustusskeemi kõigile suitsetavatele rasedatele.

See avab lapsele ja emale hüved, mis kestavad terve elu.

Neljandaks pakume vaimse tervise häiretega inimestele täiendavat abi suitsetamisest loobumisel.

Suitsetamine on vaimse tervise probleemidega inimeste seas enam kui kaks korda suurem. Nad surevad 10–20 aastat varem ja suurim põhjus on suitsetamine.

Levinud on eksiarvamus, et suitsetamine aitab ärevuse vastu. Tegelikult süvendab suitsetamine ärevust ja depressiooni. On tõestatud, et suitsetamisest loobumine on sama tõhus kui antidepressantide võtmine.

Seetõttu teeme koostööd vaimse tervise teenustega, et parandada viiteid suitsetajate tõenduspõhisemaks toetamiseks. Vähemalt saavad kõik vaimse tervise praktikud anda viiteid spetsiaalselt väljatöötatud tõenduspõhisesse digitaalsesse suitsetamisest loobumise ressurssi.

Viiendaks, et aidata inimestel suitsetamisest loobuda, kasutame uut lähenemist terviseohu hoiatustele.

Sigaretipakkide esiküljel on hoiatus «suitsetamine tapab» alates 1991. aastast. Jätkame sellega, kuid tahame anda inimestele lootust ja juhatada nad mugavalt parima abipakkumiseni.

Me arutleme sellel aastal kohustuse üle lisada sigaretipakile positiivse sõnumiga lisa ja info, mis aitab inimesel suitsetamisest loobuda. Kanadas on tervist edendavad lisad seaduse järgi kohustuslikud ja need on kasutusel olnud alates 2000. aastast. Kanadas saadud kogemused näitavad, et pakendi infolehed on tõhus meede suitsetamisest loobuda üritavate inimeste arvu suurendamiseks.

Oleme andnud Stirlingi ülikoolile ülesande viia läbi katsed Ühendkuningriigi täiskasvanud suitsetajate ja noortega, et aidata seda õigesti teha.

Uurime, kuidas saaksime selle raames kõige paremini kasutada uuenduslikke lähenemisviise, näiteks QR-koode, et inimestele oleks suitsetamisest loobumisel abi saamine võimalikult lihtne. Võite oma telefoniga seda pildistada ja teid suunatakse otse suitsetamisest loobumise tugiteenusteni, millest ma selles kõnes rääkinud olen.

Kokkuvõtteks võib öelda, et on ülekaalukad tõendid on selle kohta, et suitsetamisest loobumine ei too kaasa mitte ainult suurt kasu tervisele ja majandusele, vaid see on ülioluline tervena elatud aastate pikendamiseks, eriti neis piirkondades, kus suitsetamisest loobumine on madalaim.

Seetõttu peame täna:

peatama veipimise leviku laste seas,

pakkuma uutmoodi abi miljonile suitsetajale suitsetamisest loobumiseks,

jõustama ebaseadusliku müügi vastaseid tegevusi,

laiendama juurdepääsu uutele ravimeetoditele,

toetama ühendatud, integreeritud lähenemisviise,

välja töötama riikliku soodustuste kava rasedate naiste suitsetamisest loobumiseks,

viima läbi avaliku konsultatsiooni pakendite uute lisandite osas, mis kasutavad kaasaegset tehnoloogiat.

Kõik need on viisid, millega aitame inimestel suitsetamisest loobuda.

Need ettepanekud suitsuvaba 2030. aasta eesmärgi saavutamiseks on ühed kõige uuenduslikumad maailmas.

Nad annavad abi rohkematele inimestele, mida nad vajavad suitsetamisest lõplikult loobumiseks.

Tänan kõiki täna saalis viibivaid eksperte, kes on andnud sisendit tänase kõne jaoks ja ootan teie küsimusi.

Avaldatud 11. aprillil 2023

Ingliskeelne kõne on siin: https://www.gov.uk/government/speeches/minister-neil-obrien-speech-on-achieving-smokefree-2030-cutting-smoking-and-stopping-kids-vaping

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles