Maailma esimene põie siirdamine tulekul

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Lõuna-California kirurgiline meeskond hindab siiratud põie tööd.
Lõuna-California kirurgiline meeskond hindab siiratud põie tööd. Foto: Photo courtesy of USC Urology

Keegi pole elavale, kuid haige põiega inimesele kunagi põit siirdanud. Kuid see võib lähimal ajal muutuda. Kirurgid on pärast teaduskatseid veendunud, et doonorilt saadud põie siirdamine haige põiega inimesele on robotkirurgiat kasutades täiesti võimalik.

Lõuna-California ülikooli (USC) Keck Medicine'i kirurgid käivitavad kliinilise uuringu, et teha pärast mitmeid eelnevaid edukaid katseid ära põiesiidamine ka päris-patsiendil. 

Protseduuri käigus eemaldatakse patsiendi haige põis ja asendatakse see surnud doonorilt saadud terve põiega.

«Siirdamine on elupäästev ravivõimalus paljude oluliste elundite korral ja põie siirdamine võib olla ajalooline samm elu parandamisel,» ütles ülikooli uroloogiakeskuse juht ja kliinilise uuringu läbiviija Inderbir Gill. «Võime olla meditsiinilise edusammu lävel, mis võib pöördeliselt muuta lõplikult kahjustatud põie ravi.»

Sajad miljonid inimesed üle maailma kogevad erineva raskusastmega põiehaigusi ja talitlushäireid. Mõned inimesed võivad vajada põie rekonstrueerimist ehk kirurgilist protseduuri, mille käigus põis eemaldatakse ja patsiendi enda soolestikust valmistatakse uus põis. Protseduuriga kaasneb aga suur risk erinevate kõrvaltoimete tekkeks ning igale patsiendile ei saa sellist operatsiooni teha.

«Selle kliinilise uuringu eesmärk on välja töötada uus ravivõimalus teatud alarühma patsientide jaoks, kellel on nõrgestavad põiehaigused, mis võivad oluliselt halvendada elukvaliteeti ja lõpuks isegi lühendada eluiga,» ütles kirurg Nima Nassiri. «Oleme usinalt töötanud selle nimel, et laiendada piire, mida peetakse võimalikuks tõsiselt ohustatud patsientide jaoks, kellel on traditsiooniliselt olnud vähe võimalusi.»

Kusepõie siirdamist pole varem tehtud, osaliselt vaagnapiirkonna keerulise veresoonte struktuuri ja protseduuri tehnilise keerukuse tõttu. Gill, Nassiri ja nende kolleegid on viimase paar aastat teinud arvukate uuringuid ja praktilisi katseid, et valmistuda põie esimeseks siirdamiseks. See tehakse täielikult robotkirurgia abil.

Robotkirurgia puhul kasutatakse kõrglahutusega kolmemõõtmelist kaamerat, et juhtida operatsiooni sooritavat robotit ja teha väiksemaid ja täpsemaid lõikeid suurema osavusega kui seda saab teha käeshoitavate kirurgiliste tööriistade abil.

Gilli juhtimisel on Lõuna-California ülikool maailmas juhtival kohal neeru-, põie- ja eesnäärmevähi kirurgia minimaalselt invasiivsete robottehnikate vallas ning saavutanud olulisi verstaposte, kasutades masinõpet ja tehisintellekti, et parandada ravitulemusi.

Gill, Nassiri ja nende kolleegid on juba edukalt läbi viinud palju praktilisi siirdamisoperatsiooni etappe, nende hulgas on ka edukad robotsiirdamised viiel hiljuti surnud doonoril, kelle südamefunktsiooni hoiti töös masinate toel.

Siiratava põie hankimine, operatsioon ise ja operatsioonijärgne jälgimine viidi vastavusse praeguste ravistandarditega. Lõuna-Californiat teenindav OneLegacy Foundation rahastas uuringuid ja tegi doonorperede heldel nõusolekul võimalikuks kusepõie annetamise. Nassiri ja Gill esitlesid oma uuringutulemusi 30. aprillil Ameerika Uroloogiaühingu aastakoosolekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles