Vanemate inimeste vaimne heaolu on parem kui 30 aastat tagasi

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Mostphotos

Uuring näitas, et 75- ja 80-aastased mehed ja naised kogevad tänapäeval vähem depressiooni sümptomeid kui need, kes olid 75- ja 80-aastased 1990. aastatel. Osaliselt on erinevused seletatavad sellega, et tänased eakad tunnetavad, et nende tervis on parem ja ka sellega, et kõrghariduse saanuid on eakate hulgas rohkem.

Seda täheldati Jyväskylä ülikooli (Soome) spordi- ja terviseteaduste teaduskonna gerontoloogia uurimiskeskuses läbiviidud uuringus. Uuriti depressiivsete sümptomite ja eluga rahulolu erinevusi praeguste 75- ja 80-aastaste ning 1990. aastatel elanud samaealiste inimeste vahel.

«Eelmistes võrdlustes leidsime, et vanematel inimestel on samas vanuses võrreldes varem sündinutega oluliselt parem füüsiline ja kognitiivne toimimine,» ütleb professor Taina Rantanen Jyväskylä ülikooli spordi- ja terviseteaduste teaduskonnast. «Uus uuring täiendab eelneva töö positiivseid tulemusi vaimse heaolu osas.»

Tänapäeval on 75- ja 80-aastased oma praeguse eluga rohkem rahul. Kuid huvitav on tähelepanek, et need mehed, kes olid 80-aastased 1990. aastatel, olid oma eluga isegi rohkem rahul kui need mehed, kes on 80-aastased praegu.

«Need 1910. aastatel sündinud mehed olid elanud üle raskeid aegu, mis võib seletada nende rahulolu oma eluga 1990. aastatel, mil paljud asjad olid varasemast paremini,» ütleb Tiia Kekäläinen. «Inimesed kohanduvad oma olukorra ja elutingimustega. Nii 1990ndatel kui ka tänapäeval teatas enamik vanemaid täiskasvanuid, et on oma praeguse eluga rahul.»

Allikas: Jyväskylä Ülikool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles