Oluline saavutus tervishoiutööstuses: kiideti heaks esimene RS-viiruse vaktsiin

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sel nädalal juhtus tervishoiutööstuse ajaloos oluline sündmus, kui USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) kiitis heaks kõigi aegade esimese vanematele täiskasvanutele mõeldud RSV-vaktsiini, mille valmistamiseks kulus kuus aastakümmet, edastab Medical Daily.

Kolmapäeval kiitis FDA ametlikult heaks RSV vaktsiini, mille väljatöötamise jaoks tegid teadlased viimase kuuekümne aasta jooksul kõvasti tööd, vahendas ABC News.

GSK töötas välja esimese heakskiidetud RSV vaktsiini vanematele täiskasvanutele, vaktsiin kannab nime Arexvy. Farmaatsiaettevõte ütles, et praegu on saatmiseks valmis juba miljoneid doose, kuid nad ootavad haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) soovitust, mis tuleb juunis.

GSK ütles, et selleks ajaks, kui hingamisteede haigused sügis- ja talvehooajal levima hakkavad, on neil piisavalt vaktsiiniannuseid, et nõudlust rahuldada. Kuid väärib märkimist, et ka Pfizer ja Moderna töötavad sarnaste vaktsiinide kallal. Need kaks võivad turule tulla varsti pärast FDA heakskiidu saamist.

Arexvy on ette nähtud manustamiseks ühe süstina 60-aastastele ja vanematele täiskasvanutele. FDA bioloogiahindamise ja uuringute keskuse direktor dr Peter Marks selgitas, et vanematele täiskasvanutele on see vaktsiin ülioluline, sest neil on suur oht viirusesse nakatudes tõsiste haigusseisundite tekkeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles