TAUST ⟩ Tehase direktor, peaminister ja jurist: «Äkki nad saavad aru, et ma olen rumal?» (10)

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Petturi sündroomi iseloomustab tunne, justkui inimene ei ole tegelikult nii andekas või et ta tegelikud võimed ei vasta sellele, mida avalikkus paistab arvavat.
Petturi sündroomi iseloomustab tunne, justkui inimene ei ole tegelikult nii andekas või et ta tegelikud võimed ei vasta sellele, mida avalikkus paistab arvavat. Illustratsioon: Mark Antonius Puhkan

Meie ümber on palju rohkem pettureid, kui arvata võiks, sest suurem osa neist ei põhjusta kellelegi vähimatki kahju ning on petturid vaid iseenda silmis ja salaja.

Kui nad töö juures kiita saavad või mõne auhinna pälvivad, mõtlevad nad: «Kui nad vaid teaks! See on ju vaid osavalt teeseldud fassaad, mida teised praegu hindavad. Tegelikult ...» Petturi sündroomi all kannatavaid inimesi saadab pidev ärevus ja hirm, et ühel päeval saavad kõik teada, et nad on tegelikult ebapädevad ning saavutanud tunnustuse tänu ärapetmise muljele.

Vähesed söandavad sellise ülestunnistusega avalikkuse ette tulla, kuid kuulsuste hulgast on seesugustest sisemistest heitlustest rääkinud näiteks lauljad David Bowie ja Lady Gaga, näitlejad Tom Hanks ja Emma Watson, oma vanema õe Venuse jälgedes liikunud tennisist Serena Williams ning meie oma peaminister Kaja Kallas.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles