Soolepidamatusega patsientide raviks on LTKH-s kasutusel uudne meetod

PM Tervis
Copy
Lääne-Tallinna keskhaigla üldkirurgia- ja kolo­prokto­loogiakeskuse ülemarst-juhataja dr Kaur Liivak.
Lääne-Tallinna keskhaigla üldkirurgia- ja kolo­prokto­loogiakeskuse ülemarst-juhataja dr Kaur Liivak. Foto: Lääne-Tallnna keskhaigla

Lääne-Tallinna Keskhaigla üldkirurgia- ja koloproktoloogiakeskuses on Baltikumis esimesena alustatud sakraalse neuromodulatsiooni protseduuridega soolepidamatusega patsientide raviks.

Sakraalne neuromodulatsioon ehk sakraalnärvi stimulatsioon on soolepidamatusega patsiendile näidustatud juhul, kui konservatiivne ravi ei ole andnud soovitud tulemust.

«Protseduuri käigus paigaldatakse patsiendile kolmanda või neljanda sakraalnärvi juure lähedusse elektrood, mis on kaks-kolm nädalat ühendatud ajutise kehavälise stimulaatoriga. Stimulaator annab elektrilise impulsi sakraalnärvile, mis aitab kontrollida pärasoolt ja soolefunktsiooni läbi muutuste ajukeskustes,» kirjeldas ravi toimemehhanismi dr Kaur Liivak, Lääne-Tallinna Keskhaigla üldkirurgia- ja koloproktoloogiakeskuse ülemarst-juhataja, lisades, et elektriline impulss on niivõrd nõrk, et inimene ise seda ei tunne.

Juhul, kui kolmenädalase prooviperioodi ajal patsiendi soolepidamatuse episoodid vähenevad vähemalt 50 protsendi võrra ning seadme väljalülitamisel tekivad sümptomid uuesti, on näidustatud sakraalnärvi püsistimulaatori paigaldamine.

Püsistimulaator meenutab väljanägemiselt kardiostimulaatorit ja see paigaldatakse nahaaluskoesse tuharapiirkonda. Seadme aku kestab tavaliselt umbes viis aastat.

Nüüdseks on esimestel patsientidel ajutine kehaväline stimulaator andnud märgatava positiivse efekti ja 3. mail said esimesed kolm patsienti Tervisekassa rahastusel Lääne-Tallinna Keskhaiglas sakraalnärvi püsistimulaatori. Lisaks viidi samal päeval läbi ka üks protseduur uuele patsiendile ajutise stimulaatori paigaldamiseks.

Protseduurid viisid läbi Lääne-Tallinna Keskhaigla koloproktoloogid dr Kaur Liivak ja dr Maksim Sergejev. Sakraalnärvi stimulaatorit puudutavates tehnilistes küsimustes olid arstidele abiks AB Medical Group Eesti esindaja Marko Kalle ning Medtronic Soome esindaja Timo Pelimanni. Viimane on vaatleja ja konsultandina osalenud 11 aasta jooksul pea kõikidel Soomes tehtud sakraalse neuromodulatsiooni protseduuridel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles